Patru ore inot printre ghetari. Lynne Cox (foto jos) a iubit intotdeauna inotul si, de-a lungul timpului, a stabilit mai multe recorduri. De exemplu, la numai 15 ani a uimit o lume intreaga dupa ce a traversat inot Canalul Manecii mai repede decat oricare alta persoana inaintea ei. Dar adevarata reusita, despre care a scris toata presa internationala, s-a petrecut in 2002, cand, “protejata” doar de un banal costum de baie, a inotat patru ore in apele din Antarctica. “Stii ca daca stai in apa aceea inghetata cateva secunde mai mult decat iti poate rezista organismul, risti sa suferi un atac de cord. In acelasi timp, esti tentat sa incerci sa tragi de tine cat mai mult”, spune Lynne. Dar cum a reusit ea sa inoate la temperaturi atat de scazute care ar fi ucis pe oricine altcineva? Doctorii au descoperit ca, spre deosebire de alti oameni, temperatura corpului femeii creste atunci cand ea se afla in apa rece. Cox isi lucreaza muschii mai mult decat oamenii obisnuiti cand inoata si astfel genereaza mai multa caldura decat pierde in mediul cu temperatura foarte scazuta.
In vÂrf de munte, fara oxigen. Ed Viesturs (foto sus) a escaladat Everestul de cinci ori si a ajuns pe 13 din cele 14 cele mai inalte varfuri fara rezerve de oxigen. La o asemenea inaltime, Viesturs a inspirat doar o treime din cantitatea de oxigen care se gaseste la nivelul marii, de exemplu. De-a lungul timpului, aproximativ 1.200 de oameni au urcat pe Everest, insa toti au avut tuburi de oxigen.
Dintr-o suflare. Plamanii puternici si vointa Tanyei Streeter au ajutat-o pe aceasta sa isi doboare propriul record mondial la scufundari. In 2002, ea s-a scufundat la o adancime de 165 de metri, echivalentul unei cladiri cu 50 de etaje, fara tuburi de oxigen. Totul a durat sase minute si 16 secunde, mai putin cu cinci secunde decat recordul precedent, stabilit tot de Tanya.
Dupa ce i-a facut o examinare medicala, doctorul Ed Coyle, de la Universitatea din Texas, a descoperit ca americanca are volumul plamanilor de doua ori mai mare decat o femeie obisnuita. “Trebuie sa acceptam faptul ca avem limite personale, insa acestea sunt, mai mult ca sigur, mult mai departe decat ne-am astepta”, a spus Tanya pentru postul de televiziune CNN.
Cei mai puternici. Norvegianul Svend Karlsen si americanul Jon Andersen cantaresc, fiecare, 115 kilograme si au demonstrat, in cadrul unor competitii sportive, ca sunt cei mai puternici oameni ai lumii.
“Eu le spun mereu oamenilor ca daca “sacrifici” cinci ani din viata ca sa-ti duci la indeplinire o dorinta si daca te tii de treaba in tot timpul asta, la sfarsit vei obtine rezultate la care poate nici nu ai visat”, spune Jon Andersen.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!