Tatăl lui Romanciuk luptă în estul Ucrainei, unde mai multe grupuri de rezistență continuă să refuze Rusiei preluarea controlului militar total al regiunii la aproape patru luni de la declanșarea invaziei.
„Se află într-o zonă fierbinte și este un moment greu”, a spus Romanciuk după ce a obținut marți, în capitala Ungariei, medalia de bronz în proba masculină de 800 de metri liber.
Înotătorul nu îndrăznește să vorbească cu tatăl său de teamă că locația acestuia ar putea fi urmărită prin intermediul apelului.
„Nu este posibil ca ei (luptătorii ucraineni, n.r.) să se alăture rețelei, deoarece rușii pot căuta totul”, a spus Romanciuk. „Dar în fiecare dimineață îmi trimite (un mesaj) că este în regulă”, a precizat sportivul.
Romanciuk, în vârstă de 25 de ani – care încă intenționează să concureze la 1.500 de metri la masculin, apoi în probele de 10 km și 5 km în ape deschise la Mondiale – aproape că nu a mai ajuns la Budapesta.
„Gândul meu era să merg la război pentru a-mi apăra casa”, a mărturisit Romanciuk, care a petrecut 10 zile încercând, împreună cu soția și familia sa, să găsească și cea mai bună cale de acțiune în contextul în care armata rusă i-a invadat țara, pe 24 februarie.
„Am decis că nu pot face nimic cu arma. Pentru mine, este mai bine să continui să mă antrenez, să fac tot ceea ce știu să fac cel mai bine”, a declarat Romanciuk, care a obținut anul trecut, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, medalia de bronz în proba de 800 de metri și argintul în proba de 1500 de metri. „Cu ajutorul înotului, pot spune întregii lumi despre situația din Ucraina”, a explicat sportivul.
Pentru că bazele de antrenament au fost distruse de război, Romanciuk a fost invitat de înotătorul german Florian Wellbrock – care a terminat al doilea, după americanul Bobby Finke, în proba de 800 de metri – să i se alăture în Germania pentru a se antrena.
Romanciuk și Wellbrock s-au îmbrățișat după ce au terminat pe locurile 1 și 2 în calificările pentru cursa de marți. Dar finișul puternic al lui Finke a împiedicat ca scenariul să se repete în finală. Romanciuk a terminat la 0,69 secunde în spatele lui Finke. Primii trei clasați au stabilit, fiecare, noi recorduri naționale.
Romanciuk s-a declarat „mândru și dezamăgit”, în același timp, de locul al treilea. El a spus că medalia sa dovedește „că ucrainenii vor lupta până la capăt, indiferent care este situația”.
Sportivii ruși, excluși de la Campionatul Mondial de înot
Înotătorii din Rusia și Belarus au fost excluși de la campionat. Romanciuk a spus că nu știe cum ar fi reacționat dacă aceștia nu ar fi fost interziși.
„Reacția mea ar putea fi poate agresivă, nu știu”, a spus Romanciuk, care s-a referit la campionul olimpic la înot pe spate Evgeny Rylov, care a apărut la un miting pro-război la Moscova. „În interiorul meu, eram gata să merg și să-l omor”, a spus sportivul ucrainean despre Rylov. „Dar înainte era un bun prieten. Înainte. Dar totul s-a schimbat”, a adăugat Romanciuk.
Acesta a vorbit și despre distrugerile provocate de Rusia în țara sa, despre oamenii uciși, despre viețile distruse. Sportivul spune că îi este greu să se concentreze asupra înotului.
„Mai ales la început, când m-am mutat în Germania pentru a mă alătura grupului. A fost greu, pentru că mental ești în război și dormi doar trei sau patru ore, pentru că citești mereu știrile”, a spus Romanciuk. „A fost atât de greu la început, dar apoi înțelegi că tot ce poți face este să înoți, să te antrenezi, să-ți reprezinți țara”, a adăugat sportivul.
Pentru proaspătul medaliat, acesta este un moment de mândrie.
„Sunt atât de mândru de toți oamenii din Ucraina. Asta este tot ce pot să spun. Sunt mândru de oameni, de guvern, de președinte. Sunt atât de mândru de ei. Și sunt foarte fericit că sunt ucrainean”, a precizat Romanciuk.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia