Funcționarul-robot intră în administrația estoniană până la finalul anului
Estonia spune adio funcționarului de la ghișeu. Deja 99% dintre serviciile publice s-au mutat online aici. Țara cu 1,3 milioane de locuitori a implementat anul trecut primul judecător-robot din lume, iar astăzi se pregătește să le ofere cetățenilor săi serviciile unui funcționar-robot.
Vorbim despre un asistent virtual, un program pe calculator, numit Hedgehog, care te ține la curent cu ce mailuri importante ai primit și face o selecție a priorității lor, te avertizează dacă îți expiră documente și aplică pentru ele la instituții. Tot ce trebuie să facă cetățeanul estonian este să se logheze în sistem cu ajutorul amprentei și apoi să meargă să-și ridice pașaportul.
Proiectul de inteligență artificală menit să revoluționeze felul în care funcționează serviciile publice poartă numele de KrattAI. Practic, oamenii nu vor mai trebui să caute disperați după informații pe site-urile instituțiilor, nu au nevoie de o pregătire specială pentru a folosi programul care funcționează de pe orice platformă. Hedgehog va ajunge la contribuabilii estonieni până la finalul lui 2020, potrivit Guvernului estonian.
Teste dese pentru a controla pandemia într-un campus din Illinois, SUA
În timp ce toți ochii sunt îndreptați asupra întoarcerii elevilor și studenților la școală, o universitate din SUA declară război COVID-19. Universitatea din Illinois a investit într-un sistem de testare a noului coronavirus, pe bază de salivă, cu care își propune să testeze studenții de două ori pe săptămână ca să țină sub control contagiunea, potrivit Fortune.
Dacă până mai ieri universitățile se întreceau în a construi cele mai futuriste campusuri și laboratoare, astăzi investesc în testare, astfel încât studenții să se simtă în siguranță. Programul dezvoltat de universitate este lăudat în toată America. 20% din testele realizate în întregul stat Illinois s-au făcut la universitate.
“Multe școli testează studenții doar la venirea în campus și apoi după o săptămână. Așteaptă ca studenții să prezinte simptome înainte de a-i testa din nou. Această strategie e o formulă pentru dezastru, având în vedere faptul că majoritatea studenților infectați vor fi asimptomatici sau vor avea simptome ușoare”, spune Sheldon H. Jacobson, unul dintre profesorii universității. Acesta a făcut și un calcul: e suficient ca 2% dintre studenții campusului să fie pozitivi ca să infecteze de la 500 la 900 de persoane. De aceea e nevoie de depistare precoce.
Consultații video și aplicații mobile de sănătate, subvenționate de statul german
Germania a demonstrat Europei că are un sistem medical bine pus la punct. Așa a reușit să țină sub control pandemia. Este una dintre țările care au investit mult în inovare. Nu și în ceea ce privește medicina însă, fiindcă Germania a interzis consultațiile video, nu a folosit un sistem de rețete online sau de centralizare a datelor pacienților. Până acum, însă. Potrivit Sifted, Digital Healthcare Act (Legea sistemului de sănătate digital) a trecut de Parlament și inovația va intra în spitale.
Legea le va permite doctorilor să prescrie aplicații digitale pacienților, să ofere consultații online și rețete electronice, servicii care vor fi subvenționate. Va putea să lanseze pe piață astfel de aplicații de telemedicină orice companie și serviciile să fie acoperite de sistemul de asigurări de sănătate. Prin urmare, în scurtă vreme, fișele medicale ale pacienților vor fi online, rețetele vor fi electronice și angajații vor putea să aplice online pentru scutiri de la serviciu din cauza unor boli, iar abonamentele pentru aplicații mobile, cum sunt cele care înregistrează nivelul de zahăr din sânge, de exemplu, vor fi subvenționate.
Are piscina pește, în India
Nu doar și tehnologia, dar și ideile bune te pot salva. Așa că mulți oameni de afaceri au trebuit să se reorienteze rapid în timpul pandemiei. Uneori au trecut chiar de la afaceri de lux, la o crescătorie de pește.
E cazul unui manager indian, proprietarul unui resort de lux din India, care și-a transformat piscina de 150 de metri lungime într-o crescătorie de pește. Când nu a mai avut turiști care să se bălăcească în piscină, a umplut-o cu pește. Resortul Aveda din Kerala, până la începutul pandemiei, era plin de turiști europeni, potrivit Arab News.
“Aveam venituri zero, așa că în iunie am pus în piscină 16.000 de pești-perlă de două luni”, a spus Jyotish Surendran, managerul resortului, pentru AFP. În noiembrie, peștele ajunge la mărimea ideală pentru a fi vândut restaurantelor din zonă. Patronul estimează că ar putea obține 40 de mii de dolari pe toată producția de pește din piscină.