Sindicatul „Radiația”, care activează în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiației (INFLPR), contestă numirea lui Sorin Zgură în funcția de director al Institutului de Științe Spațiale (ISS) încă de acum doi ani, când a fost organizat concursul.
Potrivit sindicaliștilor, Sorin Zgură nu îndeplinea unul dintre criteriile esențiale din regulamentul concursului. „Nu cumulează punctajul minim necesar din articole avându-l ca prim autor sau autor corespondent”, se arată într-un comunicat.
Cu înregistrările pe masă
În urmă cu trei săptămâni, în consiliul de administrație al INFLPR a fost prezentată o înregistrare audio care, potrivit sindicaliștilor, atestă faptul că fosta conducere știa că Sorin Zgură nu îndeplinea criteriile din regulament.
Cea care a prezentat înregistrarea este cercetătoarea Andreea Matei, care atunci ocupa funcția de directoare a INFLPR. Andreea Matei a ocupat anterior și funcția de secretar al Sindicatului „Radiația”.
Este vorba despre o discuție surprinsă într-un consiliu de direcție între Traian Dascălu, fostul director al INFLPR, și Sorin Zgură, susțin sindicaliștii.
Dascălu îi reproșează directorului ISS că nu l-a avertizat înainte de concurs că nu îndeplinește condițiile cerute de lege. „Ați spus în consiliul de administrație că veți face erată la regulament, n-ați făcut-o!”, este replica lui Sorin Zgură.
„Trebuia să ne spuneți că nu îndepliniți acel criteriu”
Înregistrarea, care ne-a fost transmisă în format integral, are aproape 40 de minute. Traian Dascălu prezidează ședința și i se adresează unuia dintre interlocutori cu „domnule director” sau „domnule Zgură”.
Reproducem transcriptul ultimelor două minute din înregistrare:
– Nu-mi place să fiu amenințat…
– Nu v-am amenințat deloc…
– Și nu-mi place că ați intervenit atunci când comisia de contestație analiza cazul dumneavoastră.
– În ce fel? În ce fel am intervenit? Am precizat situația reală.
– Păi, asta nu e o intervenție? Nu e o intervenție? Lăsați comisia să analizeze, vă cheamă ea dacă-i cazul. Asta ca să știe și colegii despre ce e vorba. În afară de faptul că trebuia să ne spuneți că nu îndepliniți acel criteriu.
– Poftim?
– Poftim? Asta e! Că de asta are Epurescu bază să vă conteste.
– Sunt CSI din 2011.
– Da, dar nu îndepliniți acel criteriu de CS II (cercetător științific II, n.r.) conform cu ce era scris. V-am întrebat în consiliul de administrație…
– Ați spus în consiliul de administrație că veți face erată la regulament, n-ați făcut-o!
– V-am întrebat: vi se potrivește și ați zis „da”…
– Nu, ați zis că o faceți, n-ați făcut erata.
– Păi, dacă dumneavoastră spuneți (neinteligibil), de ce să fac o erată acolo?
– Păi, n-o făceați pentru mine special, domnule director.
– Păi, pentru cine, că ceilalți doi îndeplinesc.
– Da?
– Da.
– Ați calculat dumneavoastră? Ați văzut dumneavoastră?
-Da… Trecem la diverse.
Sorin Zgură: „Poate fi o manipulare”
Înregistrarea prezentată mai sus circula în rândul cercetătorilor din institut înainte ca fosta directoare Andreea Matei să o prezinte în consiliul de administrație. „Reacția membrilor CA a fost ostilă, aceștia deturnând discuția către acuze la adresa mea pentru diversele măsuri pe care le-am luat. Deciziile pe care le-am luat înainte de data de 20 octombrie au deranjat, relația mea cu consiliul de administrație fiind una tensionată de la bun început”, a precizat Andreea Matei pentru Libertatea.
Contact de ziar, Traian Dascălu nu a dorit să comenteze înregistrarea.
Sorin Zgură ne-a transmis documentul cu concluziile concursului de etică în care se spune că a respectat criteriile regulamentului de concurs. În ceea ce privește înregistrarea, acesta a spus că și-ar fi dorit să fi fost și el invitat în consiliul de administrație în care a fost prezentată și a fost discutat cazul lui.
Nu am la cunoștință despre înregistrare, despre calitatea legală a înregistrării, despre integritatea înregistrării, ea foarte frumos se poate edita, sunt atâtea softuri care editează, astfel încât poate fi o manipulare, o extragere a unui anumit conținut din înregistrare și i se dă o altă formă.
Sorin Zgură, director ISS:
Același argument a fost invocat și de noul director INFLPR, Cristian Mihăilescu, care a răspuns în scris că nu se poate stabili „veridicitatea” înregistrării.
George Epurescu: „Ei pot spune că e o făcătură, dar vocile sunt foarte clare”
Numele Epurescu, menționat în înregistrare, se referă la George Epurescu, președintele Sindicatului „Radiația”, care susține că veridicitatea înregistrării este fără echivoc.
Ei pot spune că e o făcătură, dar vocile sunt foarte clare. Ei au interviuri date cu care se pot compara vocile. În prima parte a înregistrării, se vorbește despre ISS. Se pot identifica personajele clar din discuție.
George Epurescu, președintele sindicatului „Radiația”:
„Exista o grilă de punctaj de 100 de puncte. Unul dintre criterii punctate cu 30 de puncte spunea foarte clar că trebuie să îndeplinești condițiile minime din ordinul de ministru pentru cercetător științific II. Dacă nu le îndeplinea, punctajul era zero. Și domnul Zgură nu îndeplinea unul dintre aceste criterii”, explică liderul sindical.
Potrivit acestuia, după analizarea dosarului, Sorin Zgură n-ar fi avut cum să primească acel minimum 80 de puncte necesar ca să treacă în etapa de interviu.
„Vorbim de un abuz în serviciu, pentru că Zgură nu e membru în consiliul de administrație, dar l-au invitat să-l întrebe dacă îi convine regulamentul de concurs. Zgură îi spune: păi, eu v-am spus să faceți erată la regulament! Această discuție în comitetul de direcție se desfășura cu o săptămână înainte de validarea rezultatului”, mai spune Epurescu.
Conducerea INFLPR: „S-a desfășurat în conformitate cu regulamentul”
Sindicatul a obținut desecretizarea dosarului de concurs în instanță și a sesizat și comisia de etică a instituției, dar contestația a fost respinsă ca nefondată: „Candidatul Zgură Ioan Sorin îndeplinește condițiile de concurs având gradul de CS I (cercetător științific I, n.r.) obținut prin concurs”.
Concursul de ocupare a funcției de director general al Filialei INFLPR s-a desfășurat în conformitate cu regulamentul de concurs.
Conducerea INFLPR:
Într-un articol anterior, Libertatea a arătat că patru cercetători de la INFLPR, printre care și Sorin Zgură, și-au obținut gradul de cercetător științific I fără să îndeplinească condițiile din lege. Acest lucru are și confirmarea Consiliului Național de Etică, organism care spune totodată că nu e vina candidaților, ci a instituțiilor care i-au validat. Cercetătorii și-au păstrat gradele.
Ministerul Cercetării nu a răspuns, până la publicarea materialului, referitor la situația înregistrată la ISS.
INFLPR este unul dintre cele nouă institute de cercetare cu sediul în Măgurele, în top cinci institute la nivel național în privința bugetului, care se ridică la aproximativ 80 de milioane de lei anual. Institutul de Științe Spațiale este o filială a acestuia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro