- Aflat în custodia poliţiştilor, fără să ştie dacă este martor sau suspect şi fără să i se permită să aibă un avocat lângă el, R., un adolescent de 17 ani din Bacău, a înregistrat trei ore în care abuzul poliţiştilor îmbracă forme obscene, insuportabil de ascultat.
- Sunt trei ore în care poliţiştii ameninţă un minor, îl înjură şi îl lovesc în repetate rânduri, deşi acesta îi imploră să se oprească. Scenele înregistrate audio de minor au fost publicate în această dimineaţă de jurnaliştii de la Ziarul de Bacău.
Disclaimer: Înregistrarea audio şi textul care urmează conţin scene grafice de violenţă fizică şi verbală, care vă pot afecta emoţional.
La 20 octombrie, un alt bărbat din Bacău reclamase la poliţie că o persoană necunoscută îl agresase fizic şi îi furase 50 de euro din buzunarul de la geacă. Poliţiştii au deschis un dosar de tâlhărie.
R., 17 ani, şi B., 20 de ani, au fost duşi la audieri, la sediul Poliţiei Municipale Bacău, în data de 12 noiembrie 2020. Cei doi au fost interogaţi ore în şir, fără să fie lăsaţi să ceară un avocat şi fără să li se spună în ce calitate sunt audiaţi.
„Am fost luaţi de la locul de la muncă, fără să ne fie precizat motivul sau calitatea pentru care suntem duşi”, spun cei doi în plângerea penală făcută ulterior.
La sediul poliţiei, aceştia l-au văzut şi pe S., un cunoscut de-al lor, despre care urmau să afle ulterior – şi rezultă şi din înregistrările audio publicate de Ziarul de Bacău – că era principalul suspect în cazul de tâlhărie.
„Ori rămâi martor, ori pleci coautor. Tu hotărăşti”
La începutul interogatoriului, unul dintre tineri, R., apasă pe butonul de înregistrare al telefonului său (fără ca poliţiştii să ştie). În următoarele două ore şi 36 de minute, telefonul avea să surprindă numeroase abuzuri făcute de poliţişti în încercarea de a rezolva cazul celor 50 de euro furaţi.
Audierea începe pe un ton relativ calm, dar escaladează rapid. În mai puţin de o oră, tonul calm, dar certăreţ, lasă loc urletelor şi loviturilor.
În prima jumătate de oră, cei doi oameni ai legii încearcă să-l convingă pe R. să ofere informaţii despre tâlhărie, spunându-i că are doar două variante: să fie martor sau coautor al infracţiunii.
Nu mă interesează decât atât. Ori rămâi martor, ori pleci coautor, te hotărăşti (…) Care sunt autori, vor fi reţinuţi, care-s martori pleacă acasă. Ori pleci acasă, ori te reţinem (…) B. este şi el aici, aşa că unu din voi doi va pleca în instanţă.
Poliţist către minor (minutul 15.50, pe înregistrare):
În camerele de luat vederi, R., B. şi S. sunt văzuţi împreună chiar înainte de momentul comiterii tâlhăriei. Dar camerele nu surprind şi furtul în sine, petrecut sub un pod din judeţul Bacău.
În prima parte a interogatoriului, cei doi poliţişti încearcă să-l convingă „cu frumosul” – negociind poziţia de martor şi cu ameninţări voalate sau directe pe R. să dea informaţii despre furt.
Poliţistul către martorul minor: “Tu ai o cale de scăpare, dar pe B… îl băgăm obligatoriu” (ora 1, minutul 9, pe înregistrare).
Acuma… B… este prins la mijloc, asta este. Din toţi, el care era martor, a picat autor. Sau vedem noi. Întrebarea este: tu cum pici?
Poliţist către martor (ora 1, minutul 10.13, pe înregistrare):
Declaraţia scoasă de la martor cu bătaia
După ce R. spune, de mai multe ori, că nu a participat la tâlhărie şi nu ştie ce s-a întâmplat, poliţiştii îşi pierd răbdarea. După aproximativ o oră (pe înregistrare, la 1:11:15), unul dintre ei răbufneşte:
Un poliţist către celălalt: „Ce p*** mea ţipi la mine din cauza lu p**da asta (referindu-se la minor). Băga-mi-aş p*** în voi, că se roagă de voi, du-te-n p*** mea că îţi f*t una de te rup.
Minorul, aproape şoptind: Nu am făcut nimica eu.
Poliţistul: Spune, mă, adevărul şi du-te în p*** mea. Numai minciuni până acuma ai zis. Handicapatu p*** mele.
Minorul: Vă ascult.
Poliţist: Pe cine asculţi tu?
Minorul: Pe dumneavoastră.
Poliţistul începe să lovească puternic martorul, sunetele loviturilor se aud pe înregistrare.
Poliţist: Mă rog toată ziua de tine, mă? Zi care e treaba!! Zi!! Zi!! Zi! (urlă de mai multe ori la martor) Băga-mi-aş p***, f*** naţia mă-tii de şobolan cordit!
Minorul, voce joasă: Gata, şefule, gata.
Poliţistul: Cum e, mă? Zi (urlă)
Minorul: Gata, vorbesc acuma, acuma vorbesc.
Poliţistul: Zi.
Minorul: Ăsta a furat banii. (După loviturile încasate, minorul spune pentru prima dată că ar şti cine este autorul tâlhăriei.)
Poliţistul: Cine ăsta?
Minorul: S. ăsta.
Poliţistul: Cum o furat banii?
Minorul: L-o bătut.
Când ajung la întrebări despre cum au fost împărţiţi banii, poliţiştii sunt din nou nemulţumiţi, pentru că R. declară că nu a primit niciun ban în urma tâlhăriei, aşa că la nici 10 minute de la prima bătaie are loc a doua, alături de o altă ploaie de înjurături.
Minutul 1:21:48, pe înregistrare:
Poliţist: Băi, prostule, vrei să mergi acasă? Tu mă-nţelegi pe mine? F***-ţi m**** mă-tii, că te duci la puşcărie, boule.
Minorul: Ştiu, şefule, dar nu ştiu nimic.
Celălalt poliţist: Pe ce-ai declarat, ţi-o iei de nu te vezi. (…) Nu mai minţi, bă, f***-ţi m***** mă-tii.
Ameninţările cu violenţa sunt întrerupte doar de violenţa efectivă.
Poliţist: Du-te dracu, îţi dau una de-ţi rup capul.
Minorul: Nu-mi da, te rog frumos.
Pe înregistrare se aude cum unul dintre poliţişti îl loveşte puternic de mai multe ori pe minorul aflat în custodia sa, în vreme ce îi arată imagini de pe înregistrare care ar contrazice declaraţia anterioară a băiatului.
Poliţist: Măi, handicapatule, mă, cum poţi să spui că nu e aşa?
Minorul: Gata, şefule, nu mai da, te rog.
Poliţist: Nu mai dau? Dar tu minţi în continuare, nu?
Minorul: Nu mint, şefu. (Băiatul e din nou lovit.) Spun adevărul, să mor eu.
Stropit cu apă şi umilit în timpul interogatoriului
Câteva minute mai târziu în încăpere este adus şi B, tânărul de 20 de ani, adus la audieri odată cu R.
Cu faţa la geam stai, faţa la geam încolo! Fii atent că te înfulec, te calc în picioare! Zi, bă, cum a fost.
Polițiștii îl amenință pe B. (ora 1:26:00 pe înregistrare):
Lui B. i se pun întrebări prin care oamenii legii încearcă să confirme versiunea lui R., dar în acest timp este şi stropit cu un spray cu apă – şi aceste sunete apar pe materialul audio. Şi B. este apoi lovit cu pumnii.
Discuţiile dintre poliţişti arată că lipsa avocaţilor era intenţionată
Telefonul lui R. rămâne la unul din poliţişti şi surprinde inclusiv discuţii la care nu participă acesta. Un astfel de dialog arată că nici poliţiştii nu ştiau în ce calitate îl aduseseră pe minor la secţie, dar şi că intenţionat vor să-i audieze în lipsa avocatului – până când declaraţiile tinerilor vor spune acelaşi lucru.
Unul dintre oamenii legii îi spune celuilalt să-l sune pe procuror, doar după ce au declaraţiile tinerilor complete.
Discuţie între poliţişti (după 1:45:00):
– Nu vrea să-mi arate unde-a schimbat banii.
– De ce să nu-ţi arate?
– Că stai aşa, vrea cu avocat. Că dacă e reţinut, întâi îi aduceţi la cunoştinţă drepturile…
– El trebuia dus acolo. Avocat…
(…)
– Îl audiez ca suspect şi atunci îl reţin.
– Ideea e că o să mai iasă contradicţii între ei şi nu te mai poţi ocupa de ei, dacă au avocat.
Câteva minute mai târziu, aşa continuă dialogul între poliţişti:
– Ia şi cosmetizează şi-i arăţi: fraiere, te-am adus ca martor şi pleci acasă, şi când vede declaraţia tipizată martor, pleacă acasă.
– Ei oricum sunt audiaţi ca martori. Pentru că de fapt şi de drept, autor e altul, nu ăla, ai înţeles? (…) Dacă îi pui declaraţie de martor, o să zică că i-a auzit (…) a spus: bă, nu ne-am ocupat noi de el.
Spre finalul înregistrării (ora 2:33:00), R. semnează declaraţia tehnoredactată de un poliţist fără să fie lăsat să o citească înainte.
R. este lăsat să plece după trei ore de audieri şi rămâne martor în dosar. B. este ţinut la audieri timp de 10 ore – până la ora 20.00, când S. şi B. sunt reţinuţi ca suspecţi pentru 24 de ore.
Abia atunci îi este desemnat şi minorului un avocat din oficiu, deşi, potrivit înregistrării, în repetate rânduri, R. a cerut să fie lăsat să-şi sune familia ca să poată avea un avocat prezent.
Avocata lui R. şi B. a depus o plângere penală împotriva poliţiştilor pentru influenţarea declaraţiilor, loviri şi alte violenţe, abuz în serviciu, cercetare abuzivă şi represiune nedreaptă.
Potrivit lui B., tânărul de 20 de ani, acesta fusese ţinut în cătuşe la audieri, înainte de a i se spune că este suspect.
IPJ Bacău face cercetări
Libertatea a cerut ieri, luni, un punct de vedere Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău, referitor la incident.
„Ca urmare a unei înregistrări audio referitoare la modul în care poliţiştii de investigaţii criminale anchetează persoane bănuite de comiterea infracţiunii de tâlhărie, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău se efectuează în prezent verificări pentru a se stabili cu exactitate situaţia de fapt. De asemenea, urmează a fi dispusă cercetarea prealabilă şi sesizarea unităţii de Parchet”, a spus Cătălina Creţu, purtătorul de cuvânt IPJ Bacău.
Înregistrarea integrală publicată azi, marți dimineață, de Ziarul de Bacău o puteți asculta pe YouTube.