„Presa, media, ne scoate la suprafaţă o mulţime de aspecte care sunt de verificat şi din păcate multe dintre ele sunt… au un miez în conduita colegilor noştri. (…)
Dar, s-a făcut deja trimitere la bombele mediatice, aşa zisele bombe mediatice, aspecte care sunt lansate în public, iar misiunea Inspecţiei Judiciare este foarte importantă de a le prelua, de a le privi ca atare bombă.
Fac pe artificierul, le studiază, le examinează şi văd dacă în interiorul lor este o problemă juridică sau nu.
De regulă apare câte o problemă juridică. (…) Nu trebuie să ne vulnerabilizăm şi nu trebuie să acceptăm lângă noi conduite care să reprezinte un fel de bombă sub scaunele noastre de procurori de judecători etc.
Bubuie aceea… de aia cu ceas”, a spus Augustin Lazăr, la bilanţul pe 2017 al Inspecţiei Judiciare.
„Maniere primitive”
Procurorul general a menţionat, în discursul său, şi înregistrarea de la DNA Ploieşti.
„Doresc să vă mai spun că un proiect foarte important al Ministerului Public este cel care priveşte respectarea drepturilor fundamentale. Suntem în Europa mileniului 3.
Dacă într-adevăr ar fi adevărat conţinutul ideatic al înregistrării de la o anume unitate DNA, nu ştim încă până nu vom vedea dacă este originală înregistrarea.
Dacă va fi adevărat, pot să spun că asemenea manieră primitivă de audiere şi de discuţie cu justiţiabilul nu mi-a fost dat să aud în cariera profesională. (…)
Doar doresc să vă asigur că prin investiţiile pe care le facem în Ministerul Public inclusiv vom avea un avea un soft care va transforma în scris ceea ce relatează declaraţia martorului, suspectului, inculpatului, va fi transformată în scris şi grefierul va pune doar punctele, din câte înţeleg.
Nu se va modifica nimic. Aşa putem noi să ne gândim să trebuie să funcţioneze o justiţie a mileniului III şi fără expresii de cartier care să împăneze o astfel de audiere”, a mai spus Lazăr.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro