- În episodul de ieri, am relatat cum au arătat ultimele zile din viața Victoriei Trandafirescu și felul în care Parchetul a clasat dosarul, până când un judecător s-a opus.
- Astăzi, prezentăm un element-cheie al cazului: imaginile despre care instanța susține că puteau face diferența dintre viață și moarte, în cazul femeii tulburate psihic, aflate sub tratament și pe care spitalul a pierdut-o practic în propria curte, episod care i-a curmat viața.
Victoria Trandafirescu, pacientă la Spitalul Obregia, a plecat din salon pe 2 august 2018 și nimeni n-a mai găsit-o. Ipoteza spitalului, comunicată familiei: a ieșit din curte și s-a pierdut pe stradă. Pe 4 august, imediat după ce au aflat că în curtea Spitalului Obregia există camere de supraveghere video funcționale, fiica și ginerele Victoriei Trandafirescu au mers acolo și au cerut să vadă înregistrările din ziua dispariției.
Managerul Țîbîrnă refuză să dea imaginile rudelor
Era o zi de sâmbătă. „Am ajuns la Spitalul Obregia în jurul orelor 20.00”, își amintește fiica ei, Anca Muntean. „A urmat un du-te-vino între Secția XI, unde fusese internată mama, camera de gardă, paznicii și șeful pazei. Toți ne spuneau că accesul la camere se face doar cu acordul managerului spitalului, care nu putea fi deranjat în weekend, indiferent de motiv”, continuă fiica.
Managerul era dr. Andrian Țîbîrnă, care fusese numit la conducerea Spitalului Obregia de Gabriela Firea în 2017. Era venit din administrația lui Florin Pandele, soțul lui Firea.
Mai exact, Țîbîrnă nu mai lucrase cu carte de muncă în vreun alt spital public, dar fusese angajat la Direcția de Sănătate a Primăriei Voluntari, condusă de Florin Pandele, soțul Gabrielei Firea, dezvăluiau jurnaliștii Libertatea, imediat după numirea lui Țîbîrnă în fruntea celui mai mare spital de psihiatrie din România. Andrian Țîbîrnă ocupă în continuare poziția de manager al Spitalului Obregia.
Pe 4 august 2018, la insistențele rudelor pacientei dispărute, medicii de gardă l-au sunat pe dr. Țîbîrnă, iar el le-a transmis că numai poliția poate să aibă acces la filmările de pe camerele de supraveghere.
Acela a fost momentul în care Robert Muntean, ginerele Victoriei Trandafirescu, a sunat la 112.
Nici poliția nu primeşte acces la imagini
La fața locului a ajuns un echipaj de la Secția 15. După ce Anca Muntean le-a explicat situaţia, poliţiştii au cerut și ei să vadă imaginile. Cei de la camera de gardă l-au sunat din nou pe dr. Țîbîrnă, care de această dată a precizat că „e nevoie ca poliția să trimită o solicitare scrisă, luni”.
Rudele pacientei dispărute au înregistrat cu telefonul mobil răspunsurile managerului spitalului şi tot ce s-a întâmplat în acea seară, iar aceste înregistrări au devenit, ulterior, probe în dosarul deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
După ce Victoria a fost descoperită moartă și ani de cercetări la Parchet, în mai 2021, procurorii au clasat cauza. Magistrații au motivat că „reprezentanții spitalului nu erau obligați să pună la dispoziție familiei înregistrările”, care nu puteau fi dezvăluite decât organelor judiciare, iar „organele de poliție chemate prin serviciul 112 de către familie nu sunt organe judiciare”.
Judecător: Chiar spitalul avea obligația să vadă imaginile
Dar un judecător, la cererea familiei, a obligat Parchetul să reia cercetările. „Este adevărat că nu există nicio obligație legală a spitalului de a pune la dispoziția familiei acele înregistrări video”, a motivat judecătorul care a decis redeschiderea anchetei, „însă la fel de adevărat”, adaugă el, „este și faptul că nevizionarea acelor înregistrări video a făcut diferența dintre viață și moarte a victimei”.
Instanța subliniază că acele imagini ar fi trebuit vizionate chiar de cei din Spitalul Obregia, imediat după ce ei au constatat dispariția pacientei. În concepția magistratului, faptul că ei nu au făcut asta constituie o culpă și „se înscrie în lanțul cauzal care a determinat decesul victimei”.
În loc să acționeze în mod coordonat, cu șanse reale de reușită (pornind căutările de la înregistrările camerelor de supraveghere, din locul unde pacienta fusese surprinsă ultima dată), personalul spitalului a acționat haotic, procedând la căutări în mod aleatoriu, și, mai mult, ulterior, direcționând căutările poliției și ale familiei, în mod nejustificat, în afara spitalului.
Decizia Tribunalului București de redeschidere a anchetei:
Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti adaugă că, dacă aceste imaginile ar fi fost vizionate, „cu siguranță victima ar fi fost găsită până în data de 5.08.2018 (când este posibil să fi decedat, conform actelor medico-legale), cu șanse reale de supraviețuire”.
Poliția a cerut imaginile la 4 zile după dispariție
„Organele judiciare” care puteau cere spitalului imaginile erau cei din Serviciul de Investigații Criminale de la Poliţia Sectorului 4. Teoretic, ei se ocupau de găsirea Victoriei Trandafirescu. Dar polițiştii au solicitat imaginile abia luni, 6 august 2018. Adică, la patru zile după sesizarea dispariției.
Şi, deşi spitalul e la 10 minute de mers cu maşina de secția de poliție, stick-ul cu imaginile video a ajuns la organele judiciare abia a doua zi. Judecătorul spune că „și o secundă putea face diferența dintre viață și moarte”, iar întârzierea cu care a furnizat imaginile „nu se circumscrie unei conduite prudente a spitalului”.
Imaginile video întăresc ipoteza că pacienta a fost mereu în curte
În după-amiaza zilei de marți, 7 august 2018, Anca Munteanu şi soțul ei au fost chemați la poliție, ca să o identifice pe Victoria Trandafirescu în imaginile filmate de camerele video din curtea spitalului, în ziua în care ea dispăruse.
La ora 15.48, pacienta apare pe camerele de supraveghere de lângă Secția XI, unde fusese internată: ea înaintează încet pe alee, apoi trece pe lângă poarta pe care toți crezuseră, până atunci, că ea ieşise, şi se îndreaptă spre interiorul curții spitalului. Unde e „pădurea de bălării”.
A doua zi de dimineață, pe 8 august 2018, polițiştii au început să o caute pe pacienta dispărută pe terenul viran, înecat de vegetație, aflat lângă clădirea unde ea fusese internată. N-au găsit-o, aşa că au dus un câine de urmă, care a țâşnit prin bălăriile înalte şi, în câteva minute, i-a dus pe polițişti la cea pe care o căutau de şase zile. Dar Victoria Trandafirescu era moartă.
Medic: „Creşteau bălăriile în neştire”
Audiat ca martor de procurori, medicul curant al pacientei dispărute şi-a amintit că, pe vremea studenției lui, pe acel teren viran erau nişte sere şi o fermă de animale, unde pacienţii făceau terapie prin muncă. După Revoluţie, a adăugat medicul, totul a rămas în paragină, iar acolo „creşteau bălăriile în neştire”.
Cum zona se afla pe direcția în care, în imaginile video, se îndrepta pacienta dispărută, iar ea nu mai apărea apoi deloc pe camerele video din curtea spitalului, anchetatorii au concluzionat că femeia s-a aflat tot timpul în locul unde a fost găsită moartă, supravieţuind acolo până cel mai târziu în data de 5.08.2018, potrivit legiştilor.
După ce Victoria Trandafirescu a fost găsită pe acel teren, a apărut şi declarația unei martore care o văzuse în viață, pentru ultima oară. Femeia lucra ca îngrijitor şi locuia în curtea Spitalului Obregia, în fosta casă a grădinarului de la sere. Ea și-a amintit că, înainte cu câteva zile de descoperirea cadavrului, a văzut o femeie care mergea pe aleea de pe terenul viran.
„Era singură și nu am urmărit-o să văd ce face, dar am bănuit că mergea spre biserică”, a spus martora. „Am văzut de multe ori persoane care merg pe acea alee, crezând că ajung la biserică, însă, de fapt, drumul se înfundă”, a adăugat îngrijitoarea.
Ea a mai precizat că, din cauza bălăriilor înalte, a văzut-o pe femeie doar de la brâu în sus: era slabă, mică de statură, avea părul tuns scurt şi purta o bluză sau un halat bleu, cu mânecă lungă. După ce i-au fost arătate fotografiile cu pacienta găsită decedată, martora a recunoscut imediat halatul.
Terenul viran, defrişat după moartea pacientei
„Nimeni nu s-a gândit să o caute într-un boschet”, le-a mărturisit procurorilor medicul Victoriei Trandafirescu. El a mai spus că „acele tufe, un izvor de infecție și de șobolani, au dispărut, cam după o lună de la găsirea pacientei. Dacă dispăreau mult mai înainte, era mult mai bine”.
Rudele Victoriei Trandafirescu îl acuză pe dr. Andrian Țîbîrnă, directorul Spitalului Obregia, că deşi „a fost foarte grijuliu în a împiedica accesul la filmările din incinta spitalului, nu a fost deranjat de faptul că, în instituția pe care o conduce și care se află la circa 10 km de centrul Bucureștiului, s-a dezvoltat o reală junglă, în care un pacient al spitalului și-a pierdut viața”.
A doua zi după ce pacienta a fost găsită decedată, dr. Țîbîrnă anunța, pe SEAP, că vrea să încheie un contract pentru toaletarea întregii curți a spitalului, conform dezvăluirilor Libertatea.
Judecătorul amintește de cazul lui Ionuț Anghel
Magistratul de la Tribunalul București care a decis redeschiderea anchetei spune că atitudinea spitalului, care a permis ca acel teren viran neglijat să existe în curtea unei instituții unde sunt internate persoane cu afecțiuni psihice, se înscrie în lanțul cauzal ce a determinat decesul victimei.
În motivarea deciziei sale, judecătorul aminteşte de cazul lui Ionuț Anghel, copilul ucis de câini în septembrie 2013, caz în care Curtea de Apel București a reținut, printre altele, că administratorul unui teren viran se face vinovat, prin neluarea măsurilor de prevedere pentru îngrădirea lui.
Iar în acest caz, subliniază judecătorul „s-a apreciat că se impune o ripostă fermă celor care nu își respectă obligațiile, au o atitudine pasivă și nu iau măsurile de prevedere impuse de respectarea dreptului fundamental la viață”.
Spitalul s-a verificat singur
Procurorul care, anul trecut, a decis clasarea cauzei nu l-a audiat niciodată pe dr. Andrian Țîbîrnă, cu toate că rudele pacientei moarte ceruseră asta, încă din primele zile de anchetă.
„De altfel, procurorul a refuzat toate cererile noastre de audiere a unor martori, spunând că acele persoane fuseseră deja audiate, în cadrul cercetării disciplinare desfăşurate în cadrul spitalului”, spune Robert Muntean, ginerele victimei.
În octombrie 2018, conducerea Spitalului Obregia a decis înființarea unei comisii, care să verifice ce s-a întâmplat în cazul pacientei Victoria Trandafirescu. Raportul acestor cercetări interne a fost depus la dosarul penal. El arată că „toate demersurile medicale şi administrative au fost conforme cu protocoalele şi procedurile implementate la nivelul spitalului”, „pacienta a primit îngrijiri medicale” şi „a avut o evoluţie favorabilă atât din punct de vedere psihic, cât și fizic”. „Nu a fost neglijenţă medicală”, concluzionează comisia din Spitalul Obregia.
Singurele nereguli sesizate sunt legate de completarea foii de observație (medicul nu monitorizase greutatea pacientei şi nu notase ora, la evoluţiile consemnate), dar şi de un schimb de tură pe care-l făcuse o infirmieră, fără să anunțe.
Martori chemați la audieri după 4 ani
În toamna anului trecut, după ce judecătorul a infirmat soluția de clasare şi le-a trimis dosarul înapoi, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus schimbarea încadrării juridice a faptei, din omor în ucidere din culpă. Apoi, constatând că, în aceste condiții, ancheta nu mai e de competența lor, au trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.
„Abia în ultimele două luni, dosarul a ieşit din inerția în care se afla, iar procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 au chemat martori, la audieri”, spune Robert Muntean.
Judecătorul care a decis redeschiderea anchetei, a subliniat, în motivare, că e nevoie de audierea managerului spitalului, dar și de efectuarea unei expertizei medico-legale cerută de rudele pacientei.
„Noi am cerut să se constate, prin această expertiză nouă, și dacă, descoperită mai devreme, pacienta avea şanse de supraviețuire”, spune Mirela Gorunescu, avocata familiei Munteanu.
Până acum, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 nu a pus pe nimeni sub învinuire, în dosarul în care cercetează moartea Victoriei Trandafirescu.
Managerul spitalului, Andrian Țîbîrnă, însă propria variantă, în care avansează o ipoteză neașteptată.
Citește și: