Potrivit propunerilor înregistrate la comisia specială, se dorește ca, la încetarea mandatului, primarii şi viceprimarii, preşedinţii consiliilor judeţene şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru pensionare sau sunt pensionari, beneficiază, la cerere, de calcularea sau, după caz, de recalcularea pensiei, luându-se în calcul şi indemnizaţiile lunare primite, în condiţiile legii.
Cine va primi pensii speciale și din ce buget se vor plăti acestea
Potrivit propunerilor de amendamente ale Asociației Orașelor, vor primi pensii speciale:
a) primarii unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale;
b) viceprimarii unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale;
c) președinții consiliilor județene;
d) vicepreședinții consiliilor județene.
Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă pentru aleșii locali se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și se plătește de acesta.
Cererea pentru acordarea indemnizației pentru limită de vârstă se depune la instituția prefectului de la nivelul județului unde alesul local a avut ultimul mandat.
Cum justifică inițiatorii propunerea: Pensiile reduse ale primarilor generează profunde inechități, comparativ cu pensiile subordonaților
Nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene din România generează profunde inechități între pensiile primite de aceștia și pensiile primite de unii subordonați.
Ei fac referire și la criticile formulate de Curtea Constituțională a României, referitoare la alte iniţiative legislative pe această temă a indemnizației pentru limită de vârstă, dar şi soluţionările privitoare la constituționalitatea indemnizației pentru limită de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii.
Asociația Orașelor precizează că nu vor avea dreptul la indemnizația prevăzută de prezenta lege primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene condamnați pentru acte și fapte de corupție, nici cei urmăriți penal sau trimiși în judecată pentru acte și fapte săvârșite în exercitarea funcțiilor, până la achitarea lor definitivă.
O precizare importantă este aceea că legea dispune pentru viitor, iar indemnizația se acordă pentru mandatele complete sau fracţiile de mandat de primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consillilor județene, se mai menționează în document.
Ce spune Opoziția: ”Noul Cod Administrativ nu are o viziune în spate și este un pretext pentru recompensarea aparatului de partid din administrație”
”Primarii vor pensii speciale! După ore de discuții în comisii despre descentralizare, servicii publice mai aproape de cetățeni, patrimoniul comunităților locale, proceduri birocratice greoaie și alte probleme ale administrației locale, după întâlniri cu reprezentanții adminstrației locale în Comisia Specială pentru Codul Administrativ (la care au participat primarii din Arad, Constanța, Buzău, Sfântu Gheorghe printre alții), Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România trimit (separat) câteva amendamente ce includ: Pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene și posturi pentru cabinetele primarilor”, a scris pe Facebook senatoarea USR Florina Presadă.
Potrivit acesteia, ”noul Cod Administrativ nu are o viziune în spate și este un pretext pentru recompensarea aparatului de partid din administrație. Mai mult, această Comisie Specială este un vehicul pentru a trece cât mai repede și la grămadă prin Parlament aceste beneficii”, a precizat ea.
Senatoarea USR amintește că a sesizat Curtea Constituțională cu privire la hotărârea de înființare a acestei comisii.
”Nici măcar în ceasul al 12-lea, când ROBOR-ul crește ca buruiana, când inflația se joacă cu noi, când medicii își dau demisia în bloc, când suntem la al treilea guvern într-un an jumătate, când guvernul atacă legile justiției, când facem gafe în plan extern, nici măcar acum partidele aflate la guvernare nu-și întorc privirea către oamenii care le-au acordat încrederea. Asta pentru că nu și-au dorit acest lucru niciodată și au mințit în campanie doar pentru a putea guverna în interesul propriu. Iubește România cu ochii deschiși!”, mai spune Presadă.
Aleși locali vor cabinete personale cu 3 angajați, pentru că gestionează servicii publice complexe
Aleșii locali mai vor și alte beneficii, prin noul Cod Administrativ. Aceștia au propus înființarea a 3 posturi pentru cabinetele primarilor oraşelor şi municipiilor, altele decât reşedinţa de judeţ.
Ei afirmă că majoritatea unităţilor administrativ-teritoriale cu statut de oraş sau municipiu, prin complexitatea serviicilor publice gestionate (licee; școli de pregătire profesională; spitale generale sau secţii-spital, maternități, dispensare, policlinici, staţii de salvare; creşe, centre de zi pentru copii, cămine de bătrâni, agenții de ocuparea forței de muncă, și alte instituții cu caracter social; poliţie locală; case de cultură, biblioteci publice şi muzee; servicii de protecţie a mediului, gropi ecologice sau staţii de transfer, reţele de alimentare cu apă, sisteme de canalizare, staţii de epurare, servicii de furnizare agent termic şi apă caldă, precum şi alte structure pentru servicii publice) au nevoie de consolidarea echipei care gestionează treburile publice din unitatea administrativ-teritoriale ceea ce se poate realiza cu mai mult succes prin existenţa a 3 posturi pentru cabinetele primarilor oraşelor şi municipiilor, altele decât reşedinţa de judeţ.
Și parlamentarii vor pensii speciale pentru primari. Mai mulţi senatori şi deputaţi de la PSD, PNL, PMP şi UDMR au depus o iniţiativă legislativă la Camera Deputaţilor prin care propun acordarea unei indemnizaţii pentru limită de vârstă primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene. Proiectul îl are ca inițiator pe fostul primar liberal Corneliu Olar, deputat în Legislativ.
Ulterior, deputatul PNL a anunțat că își retrage semnătura de pe proiectul de lege, pentru a respecta decizia partidului, dar că, la vot, va vota în favoarea pensiilor speciale pentru aleșii locali.
Citește și: VIDEO/ Ce mesaj a transmis robotul Sophia românilor, după ce a devenit primul umanoid din lume care are card de credit