„Institutul Naţional de Statistică a deschis primul punct fix pentru efectuarea recenzării, la sediul central din Bulevardul Libertăţii, nr. 16, sector 5. Centrul este deschis de luni până duminică, între orele 8:00 şi 20:00 şi se adresează tuturor persoanelor care doresc să se recenzeze, dar, din diferite motive, nu au efectuat autorecenzarea sau nu pot primi vizita recenzorului la reşedinţa obişnuită. Punctul fix de recenzare va funcţiona până la data de 17 iulie”, a anunțat, joi, INS.
Deschiderea punctului de recenzare de la sediul INS vine ca urmare a deciziei Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din România (CCRPL2021) prin care s-a stabilit înfiinţarea unor puncte fixe de efectuare a recenzării.
Astfel de puncte fixe de recenzare vor funcţiona până la finalul perioadei de recenzare – 17 iulie 2022- în localităţile în care ritmul de recenzare din etapa interviurilor faţă în faţă este scăzut şi se vor desfăşura paralel cu recenzarea pe teren.
În acest mod, se vor putea recenza şi persoanele care, în perioada scursă între momentul de referinţă al recensământului (1 decembrie 2021) şi prezent, s-au mutat, respectiv şi-au schimbat localitatea de reşedinţă obişnuită. La punctele fixe de recenzare îşi va desfăşura activitatea cel puţin un recenzor şi se va asigura disponibilitatea pentru recenzarea populaţiei prin interviu faţă-în-faţă pentru circa 10 ore/zi, inclusiv sâmbăta şi duminica.
„Prin înfiinţarea acestor puncte fixe am venit şi în întâmpinarea cererilor cetăţenilor, mulţi dintre ei solicitându-ne şi o altă variantă de recenzare, pe lângă vizita recenzorilor la domiciliu”, a declarat Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică.
Organizarea acestor puncte fixe de recenzare este realizată de Comisiile locale de recensământ, care funcţionează în cadrul primăriilor unităţilor administrativ-teritoriale. Paralel cu înfiinţarea punctelor fixe de recenzare, continuă şi colectarea datelor de recensământ prin interviu faţă în faţă, cu înregistrarea datelor pe tablete electronice, prin intermediul recenzorilor de teren.
Până la 6 iulie, peste 75% din populaţia estimată fusese recenzată, în ambele etape, autorecenzare şi recenzarea prin interviuri faţă în faţă.
Institutul Naţional de Statistică (sediul central şi direcţiile teritoriale de statistică) împreună cu primăriile şi autorităţile locale au pregătit un număr de 20.000 de recenzori de teren pentru această acţiune. Aceştia sunt uşor de identificat în baza unei legitimaţii emise de Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor prin Unitatea administrativ-teritorială corespunzătoare.
Recenzarea prin interviu faţă în faţă, inclusiv la punctele/centrele fixe de recenzare, reprezintă ultima etapă a colectării datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL2021) şi este obligatorie.
Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidenţiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 şi 5.000 lei.
RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se desfăşoară cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei depline a informaţiilor. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro