Înscriere/reînscriere învățământ preșcolar 2021-2022

Înscrierile la grădiniță pentru anul 2021-2022 vor începe luni, 31 mai, iar pe 17 mai, cu două săptămâni mai devreme, au putut fi făcute și reînscrierile pentru copiii care au frecventat deja cursurile învățământului preșcolar.

Conform legiilor în vigoare, programul reînscrierilor și înscrierilor la grădiniță pentru anul școlar 2021-2022 va fi stabilit de conducerea fiecărei unități de învățământ. Acesta va fi afișat la avizierul fiecărei grădinițe, dar și pe site.

Pe lângă orar, grădinițele vor mai posta detalii despre capacitatea instituției, numărul de locuri aprobat prin planul de școlarizare pentru anul școlar 2021 – 2022 pe grupe de vârstă și criteriile generale și specifice pentru înscrierea copiilor.

Documentele necesare pentru înscrierea și reînscrierea la grădiniță 2021-2022

Acte pentru înscrierea
la grădiniță în anul școlar 2021-2022:

  • cererea de înscriere la grădiniță
  • copie certificat de naştere copil
  • copie C.I. părinte/tutore/reprezentant legal
  • fişa medicală a copilului
  • hotărâri judecătoreşti (dacă este cazul)
  • adeverinţe cu veniturile părinţilor sau alte acte doveditoare ale venitului familial (pentru grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal).

Pe data de 31 mai, când va începe etapa de înscriere în învățământul preșcolar pentru anul 2021-2022, părinţii vor completa maximum trei opţiuni pentru unităţile școlare, în funcţie de preferinţe.

Pentru copiii care nu sunt cuprinşi într-o grădiniţă, vor completa o nouă cerere pentru a doua perioadă de înscrieri.

Unde
se depun documentele pentru înscrierea la grădiniță 2021-2022

Documentele
pentru înscrierea la grădiniță pot fi
depuse de părinți la secretariatul unităților de învățământ
sau pot fi trimise prin fax, poșta electronică, dar și telefonic.

„Referitor la înscriere, părinții pot comunica unității de învățământ și prin fax, poștă electronică sau telefonic, datele necesare (date privind solicitantul, date privind copilul și date privind opțiunile exprimate), pentru a fi introduse în aplicația informatică specifică. În acest mod, toți solicitanții vor fi înregistrați în aplicație specifică din modulul SIIIR – Înscrierea la grădiniță 2021 – 2022”, se arată în nota oficială semnată de Sorin Ion, secretar de stat.

Repartizarea
locurilor libere după etapa de reînscriere la grădiniță

Etapa de validare a fișelor și de completare a dosarelor cu documentele necesare se va desfășura în momentul anunțării de către unitatea de învățământ, pe zile și intervale orare, în ordinea în care cererile au fost introduse în aplicație, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară. Aceste date vor fi publicate atât pe site-ul unității de învățământ, cât și la avizier.

După
finalizarea etapei de reînscriere la grădiniță pentru anul
2021-2022, ocuparea locurilor libere se va face în ordinea
descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare, grupa
mijlocie și grupa mică, anunță Edu.ro.

În cazul în care
numărul cererilor de înscriere a copiilor la o anumită grădiniță
este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate,
succesiv, criterii de departajare generale și cele de departajare
specifice.

Criterii
de departajare pentru reînscrierile la grădiniță 2021-2022

Criteriile specifice
de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea celor generale.
Acestea nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de
preînscrieri, organizate în afara calendarului de înscriere în
învățământul preșcolar pentru anul 2021-2022.

Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor posta, de asemenea, pe site-ul unității de învățământ/ISJ și, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii:

  • capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată);
  • numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2021 – 2022 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);
  • criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor.

Menționăm că unităţile de învăţământ preșcolar particular vor afişa și informații privind statutul grădiniței respectiv: autorizată să funcţioneze provizoriu sau acreditată de Agenția pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

Iată criteriile generale de departajare pentru reînscrierile la grădiniță:

  • existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
  • unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în anul școlar următor în unitatea de învățământ respectivă;
  • unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

Pentru soluționarea diferitelor situații legate de reînscriere/înscriere în unitățile de învățământ preșcolar, ISJ/ISMB va consilia și sprijini părinții pentru a lua decizii în interesul superior al copilului, potrivit legislației în vigoare. Inspectoratele școlare se vor asigura că sunt îndeplinite, în fiecare unitate de învățământ preșcolar sau cu grupe de preșcolari, condițiile organizatorice și logistice necesare.

Urmărește-ne pe Google News