UPDATE ora 17:36. Compania Wizz Air transmite, într-un comunicat, că a fost informată cu privire la existența escrocherii și că va lua măsuri împotriva tuturor entităților care pretind în mod fals că reprezintă Wizz Air și induc în eroare clienții.

“Wizz Air a fost informată că o serie de website-uri şi pagini de Facebook operează cu domenii false şi folosesc simboluri similare sau identice cu marca WIZZ, capabile să inducă în eroare clienţii care cred că vizitează website-ul şi paginile oficiale ale Wizz Air. Unele dintre aceste website-uri au lansat concursuri false pretinzând că cei care vor câştiga vor intra în posesia de bilete WIZZ. Wizz Air reaminteşte tuturor clienţilor săi că website-ul său oficial este wizzair.com şi că orice informaţii despre promoţiile şi concursurile WIZZ sunt publicate fie pe acest website, fie pe paginile oficiale de Social Media sau prin newsletter-ul companiei. Wizz Air recomandă cu tărie tuturor pasagerilor să nu viziteze sau să dea clic pe aceste link-uri sau pagini de web, promovate prin intermediul oricărui alt canal în afară de platformele şi website-ul oficiale. Wizz Air va lua toate măsurile necesare împotriva tuturor entităţilor care pretind în mod fals că reprezintă Wizz Air şi care induc în eroare clienţii”, transmite Wizz Air.



Utilizatorilor li se promit două bilete Wizz Air plus 500 de euro bani de cheltuială, pentru o destinație aleasă de ei, însă li se cere să plătească în avans 1 euro și să dea share pe Facebook mesajului, potrivit Digi 24.

Pagina de internet spre care sunt direcționați utilizatorii cuprinde un chestionar cu trei întrebări. „Promoția” ar avea loc pentru că Wizz Air a împlinit 15 ani de la primul zbor, iar fiecare utilizator poate primi 2 bilete – sau cel puțin așa li se promite.

Ca totul să pară credibil, pe pagină există și comentarii false de pe Facebook ale unor presupuși utilizatori care au plătit taxa de 1 euro și au primit biletele pe e-mail.


Escrocheria a fost semnalată și de redactorul-șef al publicației online Start-up.ro, Vlad Andriescu, care remarcă faptul că utilizatorii sunt în continuare dispuși să își ofere datele personale sau banii, fără să stea pe gânduri, dacă li se promite o ofertă avantajoasă.

„Câte săptămâni au trecut de la scandalul Cambridge Analytica? Ei bine, 35.000 de oameni apreciază această pagină care spune că primești bilet gratuit la WizzAir dacă bifezi 3 răspunsuri, scrii pe Facebook „Mulțumesc, WizzAir” și dai un euro. Bravo celor care au făcut acest scam. Uneori apreciezi mai mult hoțul, decât prostul”, a scris Vlad Andriescu pe Facebook.

Anul trecut, în noiembrie, a existat chiar o țeapă cu bilete gratuite la WizzAir, care circula pe Facebook.



CITEȘTE ȘI… ANALIZĂ / Cum arată reclamele cumpărate de postacii ruși de pe Facebook, pentru a influența alegerile din SUA