UPDATE: Ministerul Educației și Cercetării a răspuns solicitării Libertatea și a oferit poziție în acest caz.

„Situația prezentată în publicația dumneavoastră este, fără îndoială, regretabilă. Aspectele relatate sunt în atenția Ministerului Educației și Cercetării, însă în condițiile în care, în acest moment, organele abilitate desfășoară o anchetă proprie, vom aștepta finalizarea acestei investigații. Ulterior, vom fi în măsură să emitem o decizie, în conformitate cu reglementările legale din domeniul învățământului”.


Elena Ștefania Răuță, eleva care a făcut plângerea la Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița cu privire la bursele care i-au fost luate ei și colegilor ei, a acceptat să explice publicului Libertatea gestul său.

Plângerea făcută de Elena Ștefania Răuță

Tânăra este în clasa a XII-a la Grupul Școlar Industrial de Petrol Moreni și are 18 ani.

Ce a determinat-o să se revolte
împotriva nedreptății?

“Fiind președinta Consiliului Elevilor din liceu, am făcut o întrunire și, vorbind cu mai mulți colegi și eu fiind mai mare, mai răspunzătoare, am zis să preiau eu demersul ăsta. Au mai fost 5-6 colegi din clasa mea care n-au fost de acord cu ce s-a întâmplat”, ne-a spus Elena Ștefania.

“Nu mi-e frică”, a mai spus ea, după care ne-a anunțat că urmează să primească marfă la magazinul din localitatea Caragiale, unde lucrează ca vânzătoare de doi ani, și că trebuie să închidă.

A rămas să ne întâlnim la Moreni, dar apoi s-a răzgândit, după ce colegii au anunțat-o că cei din conducerea școlii o vor da în judecată.

Eleva și colegii ei pot primi ajutor
psihologic gratuit!

Directoarea Adriana Stroe și profesorul Victor Constantinescu ne arată materialele cumpărate din bursele elevilor

“Ea ar trebui susținută de
profesori. Dacă a fost amenințată, trebuie anunțată și Poliția”, a declarat
Cerasela Gurgu, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială
și Protecția Copilului Dâmbovița.

Cerasela Gurgu a adăugat că, deși a împlinit 18 ani, tânăra
poate solicita ajutorul instituției în cazul în care are nevoie de psiholog în
urma presiunilor din partea școlii.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni confirmă că a început cercetările: “Procedura este mai complicată, pentru că sunt implicați și elevi”

Viorel Oprea, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni, a declarat pentru Libertatea că, pe 3 mai 2019, a început urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de înșelăciune și abuz în serviciu și va mai dura aproximativ două luni, întrucât “procedura este mai complicată, sunt implicați și elevi”. Elevii sunt audiați în prezența părinților și a avocatului din oficiu.

Dosarul se află la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News