În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile au fost înregistrate în judeţele: Călăraşi cinci cazuri, Galaţi trei cazuri), câte două cazuri în Tulcea, Teleorman, Iaşi, câte un caz în Buzău, Dolj, Mureş, Vaslui, Vrancea şi în Municipiul Bucureşti (6 cazuri). Unul dintre cazuri a avut expunerea atât în judeţul Galaţi cât şi în Tulcea, potrivit INSP.
Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă/în jurul locuinţei, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecţie la ferestre), să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.
Virusul West Nile este transmis de țânțari din specia Aedes, inclusiv, subspecia Aedes albopictus sau Țânțarul-tigru, care s-a făcut vinovat de cazurile de West Nile depistate în ultimii ani în țara noastră.
Virusul West Nile – cum se manifestă
Febra West Nile e parșivă: la început, seamănă, ca simptomatologie, cu o banală gripă, iar dacă nu ajungi la un specialist care să te diagnosticheze corect, poți fi în pericol de moarte.
După o perioadă de incubație cuprinsă între 3 zile și două săptămâni, apar simptome moderate sau severe, în funcție de cum reacționează organismul la virus.
În primul caz, vorbim despre febră, dureri de cap, musculare și articulare, vărsături și diaree, uneori urticarie și/sau inflamarea ganglionilor limfatici.
Chiar și în lipsa tratamentului, pacientul își va reveni după câteva zile și, cel mai probabil habar nu va avea că a avut acest virus în organism.
În cel de-al doilea caz, în care boala evoluează către meningită/encefalită, febra e puternică, apare rigiditatea la nivelul gâtului, pacientul are convulsii, e dezorientat și își poate pierde vederea, apare amorțeala membrelor, apoi se poate instala paralizia. Dacă, printr-o minune, un pacient cu simptome severe e salvat de la moarte, recuperarea este extrem de lentă, iar efectele neurologice pot fi permanente.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro