63 dintre cei infectați cu Omicron (68%) au fost vaccinați anti-COVID, cu toții având schema completă de imunizare.
Conform datelor INSP, 42 dintre persoanele confirmate ca fiind infectate cu Omicron în România, adică 45,6%, au călătorit recent în afara țării: în Marea Britanie (23), Africa de Sud (8), Nigeria (4), Spania (2), Tanzania (2), Belgia (1), Olanda (1), RD Congo (1).
Alte 7 cazuri, adică 7,6%, se află în 5 focare din București (4) și județul Prahova (1). Dintre acestea, două au istoric de călătorie sau au intrat în contact cu o persoană venită din Spania (1), respectiv SUA (1).
În 5 cazuri (5,4%) există o legătură epidemiologică cu un caz de COVID, iar alte 32 (34,8%) nu au nicio legătură epidemiologică, în timp ce 6 cazuri nu au răspuns la apelul telefonic al reprezentanților Direcției de Sănătate Publică.
INSP mai precizează că până acum nu a fost înregistrat niciun deces în rândul persoanelor din România confirmate ca fiind infectate cu Omicron.
Din cele 8.086 secvenţieri care au fost raportate la INSP până în data de 2 ianuarie, au fost confirmate 7.480 de cazuri cu variante ale coronavirusului care determină îngrijorare. Este vorba despre 1.722 de cazuri cu tulpina Alpha, 11 cu Beta, 23 cu Gamma, 5.632 cazuri cu varianta Delta şi 92 cu Omicron.
Astfel, până la data de 2 ianuarie a fost înregistrată o rată de confirmare de 93% cu variante care determină îngrijorare.
Primele infectări cu Omicron au fost confirmate în România pe 4 decembrie.
Reprezentanții Ministerului Sănătății precizau pe 31 decembrie, când au fost confirmate 54 de noi cazuri de infectare cu noua variantă a SARS-CoV-2, că „cifrele înregistrate în ultimele 24 de ore sugerează începutul transmiterii comunitare pentru tulpina Omicron, care probabil va deveni dominantă în următoarele două săptămâni”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro