Cuprins:
Potrivit celui mai recent raport publicat pe site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (3 iunie) până la 8 august, s-au înregistrat 6 cazuri, dintre care 5 cazuri confirmate şi un caz probabil de infecţie cu virusul West Nile, relatează News.ro.
Cazurile s-au înregistrat la grupele de vârstă 40-49 de ani (două), 60-69 de ani (două) şi 70-79 de ani (două).
Toate cazurile au fost înregistrate la bărbaţi, patru din ei fiind din mediul urban şi doi din mediul rural.
În funcţie de unitatea teritorială de expunere, îmbolnăvirile au fost semnalate în municipiul Bucureşti (2), judeţul Bistriţa-Năsăud (1), Dâmboviţa (1), Mureş (1), Satu Mare (1). Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut expunerea în Italia (Milano) şi a fost raportat de DSP Dâmboviţa (debut în S 27).
Ce recomandă medicii
Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari și să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă, montând plase de protecţie la ferestre.
De asemenea, INSP recomandă populației să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei și să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC) informează că virusul West Nile nu se transmite prin tuse, strănut sau atingere, prin atingerea animalelor vii, prin manipularea păsărilor infectate, vii sau moarte ori prin consumul de carne de la animale şi păsări infectate.
Virusul West Nile este cel mai frecvent transmis la oameni prin mușcătura unui țânțar infectat. Ţânțarii se infectează atunci când intră în contact cu păsări infectate. Țânțarii infectați răspândesc apoi virusul West Nile oamenilor și altor animale, mușcându-i.
Cum se manifestă boala
Virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Febra West Nile e parșivă: la început, seamănă, ca simptomatologie, cu o banală gripă, iar dacă nu ajungi la un specialist care să te diagnosticheze corect, poți fi în pericol de moarte.
După o perioadă de incubație cuprinsă între 3 zile și două săptămâni, apar simptome moderate sau severe, în funcție de cum reacționează organismul la virus. Este vorba despre febră, dureri de cap, musculare și articulare, vărsături și diaree, uneori urticarie și/sau inflamarea ganglionilor limfatici. Chiar și în lipsa tratamentului, pacientul își va reveni după câteva zile și, cel mai probabil, habar nu va avea că a avut acest virus în organism.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro