„În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta. În schimb, există evidențe de transmitere comunitară susținută în municipiul Pitești și comune învecinate”, au transmis reprezentanții INSP.
În urmă cu o săptămână, pe 24 iunie, autoritățile raportau primul deces din România al unei persoane infectate cu tulpina Delta a coronavirusului. Este vorba chiar despre o persoană din județul Argeș, o femeie în vârstă de 72 de ani care suferea și de alte afecțiuni și nu era vaccinată anti-COVID, după cum au precizat autoritățile, la solicitarea Libertatea.
Potrivit celor mai recente date anunțate de Institutul Național de Sănătate Publică, până acum, în România au fost confirmate 57 de cazuri de infectare cu tulpina Delta, cu 13 mai multe față de săptămâna precedentă. 12 dintre cazuri au fost înregistrate în Capitală și în județul Argeș.
Reprezentanții INSP precizează însă că cele mai multe dintre noile îmbolnăviri „nu au nicio legătură epidemiologică menționată”.
Câte persoane poate contamina un pacient infectat cu varianta Delta
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, a explicat în conferința de presă de joi că „un caz pozitiv de infecție cu varianta Delta poate să genereze până la 6-7 noi cazuri de boală”, în timp ce „un caz pozitiv cu tulpina britanică, dominantă în acest moment, poate să genereze alte 3-4 cazuri. (…) Infecția cu tulpina inițială din Wuhan genera două noi cazuri”.
În plus, spune medicul militar, persoanele care au fost deja infectate cu o altă tulpină a coronavirusului „nu sunt suficient de bine protejate de riscul unei noi infectări” cu varianta Delta, cea mai bună protecție fiind cea obținută prin vaccinare.