Inspecţia Judiciară a exercitat o nouă acţiune disciplinară, respectiv a treia, faţă de Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru că a încălcat dispoziţiile deciziei Curţii Constituţionale prin refuzul de a se prezenta în faţa Parlamentului – Comisia specială de anchetă.
“Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de doamna Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale și prestigiului justiției săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu și nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) și ș) din Legea nr. 303/2004”, arată instituția, într-un comunicat.
Inspecția Judiciară arată că procurorul-șef al DNA „a încălcat dispozițiile explicite ale Deciziei Curții Constituționale nr. 611 din 03 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta în fața Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din anul 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial şi de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei”.
Instituția mai arată că, prin poziția publică manifestată de șefa DNA ulterior deciziei CCR, „a fost afectată onoarea profesională și prestigiul funcției de magistrat cu consecința încălcării dispozițiilor
• articolelor 4 alin. (1) și 90 din Legea nr. 303/2004,
• art.104 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, precum și ale
• articolelor 7, 17, 18 și 20 din Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor.”
Acțiunea discpliniară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide dacă șefa DNA va fi sau nu sancționată.
CCR a decis că șefa DNA era obligată să vină în fața comisiei
Refuzul Laurei Codruța Kovesi de a se prezenta în fața comisiei a fost unul din motivele pentru care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut revocarea procurorului-șef al DNA. Șefa DNA a refuzat să se prezinte în fața Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din anul 2009 și, astfel, spune Tudorel Toader, a blocat activitatea comisiei și a încălcat autoritatea Parlamentului.
„Curtea a reținut, privind pe doamna Kovesi, că aceasta a refuzat să dea curs celor trei invitații la comisia de ancheta și ca răspunsul ei nu a condus la stabilirea adevărului. Și de această dată. Curtea a constatat că prin refuzul de prezentare s-a creat un blocaj al comisiei de ancheta, ce a dus la prelungirea cu 60 de zile a controlului parlamentar.
Curtea a stabilit că aceste persoane au obligația de a lua parte la lucrările comisiei în toate cazurile. Prin reacția sa, procurorul-șef a înlăturat orice posibilitate de colaborare. A mai stabilit Curtea că s-a dovedit că nu respectă comportamentul loial și că lipsa unui răspuns concret a avut un impact major ce a generat o stare de incertitudine privind evenimentele cercetate”, a spus Tudorel Toader, la prezentarea raportului privind activitatea șefei DNA.
În octombrie 2017, CCR a decis că Laura Codruța Kovesi trebuie să se prezinte în fața comisiei parlamentare.