Carmen Grozavu, 48 de ani, spune că detașarea este o răzbunare pentru că a protestat față de înlocuirea fostei șefe de la Inspecția Bazinală a Apelor Someș-Tisa cu un coleg impus pe filiera PNL.
Florina Rus era în primăvara lui 2020 șef interimar la Inspecția Bazinală a Apelor Someș-Tisa, cu sediul la Cluj. E a fost anunțată de superiori că trebuie să renunțe la această funcție, în favoarea unui coleg, Valentin Avram, membru PNL. I s-a atras atenția, povestește Carmen Grozavu, că „sugestia” vine de la Ervin Molnar, la vremea respectivă directorul general al Administrației Naționale Apele Române, actualmente deputat PNL de Mureș.
Tot Molnar se află și în spatele schimbării inginerului Ovidiu Ianculescu de la Mureș cu un membru PNL, potrivit unei anchete publicate de Recorder.
„În primăvara anului trecut, m-am revoltat pentru modul în care a fost îndepărtată colega mea (Florina Rus – n.r.), care era veche în sistem, un om profesionist și un coleg bun (…) Ea a fost îndepărtată și a fost pus în locul ei omul cu carnet de partid. În aceste condiții, acesta din urmă a vrut să mă îndepărteze. Mi-a cerut demisia în repetate rânduri, cu voce tare. Eu îmi exprimam tot timpul nemulțumirile și îi spuneam că nu procedează bine, pentru că erau și sunt în continuare foarte multe lucruri în neregulă”, a explicat Carmen Grozavu.
„M-am săturat să ne conducă toți politrucii și proștii clasei”
În august, Carmen Grozavu primește decizia de detașare la Galați, la peste 500 de kilometri de Cluj. I se punea la dispoziție și o cameră în sediul instituției.
„A fost o răzbunare, continuă Carmen Grozavu. Sperau că măsura asta mă va determina să-mi dau demisia și să plec. S-au înșelat. M-am săturat să ne conducă toți politrucii și proștii clasei. Voi lupta să demonstrez că, în țara asta, oamenii cinstiți nu pot fi reduși la tăcere atât de ușor”.
Ea a refuzat să meargă la Galați și a dat în judecată Apele Române și pe cei care au semnat decizia detașării. Carmen Grozavu, care este soția antrenorului din Liga I Leo Grozavu.
„I-am dat în judecată prin ordonanță președințială și am obținut suspendarea deciziei de detașare. Pe 26 februarie e procesul pe fond, pentru anularea ei, dar acum nu mai e necesară anularea pentru că, înainte de sărbători, cei de la ABA-Prut Bârlad mi-au anulat decizia de detașare, semn că se pot descurca și fără încă un inspector la Galați”, povestește jurista de la Administrația Bazinală Someș-Tisa.
„În 11 ani de când sunt la Apele Române, parcă cu fiecare an este mai rău”
Carmen Grozavu este decisă să meargă mai departe cu procesul. „Mi s-a întâmplat ce i se poate întâmpla oricărui om cinstit din această țară care are tupeul să se opună unor nedreptăți și abuzuri făcute de politicienii care-și împing oamenii numai pentru că vor și pentru că pot, înțelegeți? Nu ai voie, ca om cinstit, să aperi ceea ce e corect, trebuie să taci. Ce pățești altfel? Te trezești cu o detașare la Galați”.
Inspectoarea de specialitate de la Cluj spune că legea care permite astfel de detașări abuzive trebuie modificată.
„Nu e normal să existe posibilitatea legală – pentru că tot ce au făcut împotriva mea este perfect legal – ca în momentul în care nu-ți place de fața unuia să-i poți face chestia asta. Asta e problema. În clipa în care cineva deranjează poți face asta: hai să te detașez puțin să-ți treacă indignarea. E o problemă cu acest articol de lege care trebuie modificat în așa fel încât să nu mai poată fi folosit ca sancțiune disciplinară”, precizează Carmen Grozavu.
În țara asta trăim… Sunt atât de revoltată și de îngrețoșată că-mi vine să mă duc la ei în Parlament. Nu contează că-s galbeni, că-s roșii, puteți pune semnul egal între politician român și infractor.
Carmen Grozavu:
„În 11 ani de când sunt la Apele Române, parcă cu fiecare an este mai rău, serios. Nu mai are nicio noimă, iar cei care ne conduc nu realizează cât de importantă e instituția asta. Și cât de important e să pui profesioniști să se ocupe de treaba asta. Nu au cum să realizeze”, conchide angajata care le-a declarat război șefilor de la Apele Române.
Fostul director Ervin Molnar a reacționat pe Facebook după apariția articolului: „AN Apele Române are aproximativ 8.400 de angajați și 11 Administrații Bazinale în subordine. Credeți că un director general poate ști tot ce se întâmplă în toată țara? Directorii de ABA sunt cei care conduc și decid organizarea și funcționarea instituțiilor pe care le conduc și nicidecum dir. general. Instituția pe care eu am condus-o nu a avut niciun fel de proces cu niciun subordonat. Probabil doamna pe care ați menționat-o a dat în judecată angajatorul, care cu siguranță nu este ANAR. Referitor la detașări, acestea sunt reglementate de codul muncii, iar oportunitatea acestora o stabilește conducătorul instituției”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro