O serie de indicatori și sumele variază în funcție de administrațe, direcție sau serviciul în care activează persoana, mai arată sursa citată.
Conform documentului, inspectorul respectiv trebuia să colecteze suplimentar, în 2022, la buget 866.667 lei în urma inspecțiilor fiscale, 100.000 de lei sume suplimentare în urma verificărilor documentare și să diminueze pierderile fiscale cu 200.000 de lei.
Ce spune ANAF
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis că nu impune ținte pentru sumele stabilite suplimentar la controale.
„Facem precizarea că evaluarea individuală a inspectorilor fiscali este realizată de către structurile teritoriale în cadrul cărora aceștia își desfășoară activitatea, structuri teritoriale cărora nu li s-au comunicat ținte pentru sumele stabilite suplimentar de inspectori ca urmare a controalelor fiscale efectuate”, se arată în precizările Fiscului.
Nu este clar cine din cadrul instituției a impus aceste planuri.
Probleme cu deficitul
Informația apare în contextul în care România are probleme cu strângerea banilor la buget.
Țara noastră trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar, adică diferența între venituri și cheltuieli, de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an.
Libertatea a contactat ANAF pentru obținerea unui punct de vedere, dar până în acest moment instituția nu a răspuns.
De-a lungul timpului, această practică a Fiscului a fost constant criticată de către mediul de afaceri.
Statul fără bani
În primele șase luni ale anului deficitul bugetar al României s-a ridicat la 37,21 miliarde de lei, echivalent a 2,34% din PIB, conform datelor oficiale ale Ministerului Finanțelor.
Economiștii avertizează însă că în acest ritm România va depăși anul acesta 6% din PIB ca deficit.
Urmează creșteri de taxe
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că Guvernul își va asuma răspunderea pe un pachet de măsuri de creștere a veniturilor la buget și reducere a cheltuielilor statului.
Între măsurile vizate se află eliminarea unor facilități pentru constructori, agricultori, industria alimentară și IT, dar și creșterea contribuțiilor pentru microîntreprinderi și persoane fizice autorizate și taxarea locuințelor și mașinilor scumpe.
În cazul în care în Parlament nu trece o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, pachetul de legi se consideră automat adoptat.