Cuprins:
Haosul politic actual din Seul „lucrează în avantajul Beijingului”
Evans Revere, fost secretar de stat asistent interimar pentru Afaceri Est-Asiatice și Pacifice în administrația George W. Bush, a declarat că „China, cu abordarea sa autoritară de guvernare, este beneficiarul situației actuale”.
Coreea de Sud se confruntă cu o criză politică profundă, marcată de demiterea liderilor țării luna trecută. Săptămâna aceasta, o confruntare cu forțele de securitate în fața reședinței din Seul a președintelui Yoon Suk Yeol a împiedicat anchetatorii unei agenții anticorupție să-l rețină.
Luni, Agenția Anticorupție a emis acum un ordin pentru poliția sud-coreeană pentru a duce până la capăt mandatul de arestare.
Principalul partid de opoziție, Partidul Democrat (PD), a îndemnat agenția să facă o nouă încercare de a-l reține pe Yoon, exprimându-și regretul față de retragerea anchetatorilor.
Video: Parlamentari ai partidului de stânga, de opoziție, suspectat de legături cu China, se află în fața reședinței președintelui Yoon Suk Yeol
Sursa: AFP
PD a realizat două demisii succesive în două săptămâni luna trecută. După demiterea lui Yoon pe 14 decembrie pentru tentativa sa eșuată de a impune legea marțială, PD a reușit să-l demită și pe președintele interimar Han Duk-soo săptămâna următoare.
Soarta lui Yoon, care a fost suspendat din funcție, se află acum în mâinile Curții Constituționale. Dacă instanța se va pronunța în favoarea demiterii lui Yoon, țara va organiza alegeri, iar Lee Jae-myung, liderul PD, este considerat un candidat puternic.
Posibila schimbare de orientare a Coreei de Sud
„China ar saluta un guvern PD la Seul, deoarece noua administrație ar fi conciliantă față de Beijing și Phenian și mai antagonistă față de Washington și Seul”, a explicat Bruce Klingner, cercetător senior pentru Asia de Nord-Est la Fundația Heritage.
Klingner a adăugat că „China ar putea încerca să creeze disensiuni între Coreea de Sud și SUA adoptând un ton mai prietenos față de Seul”.
Liu Pengyu, purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington, a declarat marțea tercută că „China a luat notă de evenimentele relevante”, dar „nu va comenta asupra afacerilor interne ale ROK”, referindu-se la Coreea de Sud prin numele său oficial, Republica Coreea sau ROK.
Într-o conversație telefonică din 24 decembrie cu omologul său sud-coreean, Cho Tae-yul, ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat că „China aderă la principiul neamestecului în afacerile interne”.
El a adăugat că eforturile comune ale ambelor părți au dus la îmbunătățirea relațiilor bilaterale.
Posibila orientare pro-China a PD
Gordan Chang, cercetător senior distins la Institutul Gatestone și autorul cărții „Plan Red: Chinas Project to Destroy America”, a declarat că PD este „foarte pro-China” și ar „reorienta țara către China” dacă ar prelua controlul guvernului.
Chang a subliniat că „este clar cum s-ar schimba politicile Coreei de Sud”, așa cum demonstrează încercarea PD de a-l determina pe președintele interimar Han să aprobe amendamentele la legea privind mărturia și evaluarea la câteva zile după ce partidul de opoziție a votat pentru demiterea lui Yoon pe 14 decembrie.
Amendamentul, sponsorizat de PD, obligă persoanele, inclusiv liderii din industrie, să participe la audieri dacă li se cere și le interzice să rețină informații chiar dacă acest lucru ar dezvălui secrete comerciale care ar putea fi sensibile pentru securitatea națională.
Chang a adăugat că acest lucru „ar forța companiile sud-coreene să-și dezvăluie secretele comerciale, ceea ce cu siguranță ar aduce beneficii Chinei” și „ar submina, cu siguranță, afacerile sud-coreene”.
Posibile schimbări în relațiile externe
Un raport nonpartizan al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA, publicat pe 23 decembrie, subliniază că PD „tinde să susțină politici radical diferite” față de Yoon.
Raportul menționează, de asemenea, că Lee a pus sub semnul întrebării disponibilitatea mai mare a lui Yoon, în comparație cu liderii anteriori ai ROK, de a critica public acțiunile Chinei.
„PD ar putea recalibra ușor poziția Seulului între Beijing și Washington și s-ar putea dovedi mai reticent în a sprijini politici care sunt considerate linii roșii pentru China, cum ar fi sprijinirea Taiwanului într-o criză în Strâmtoarea Taiwan”, a explicat Andrew Yeo, președintele SK-Korea Foundation la Centrul pentru Studii de Politică Asiatică al Institutului Brookings.
Cu toate acestea, Yeo a adăugat că „PD recunoaște, de asemenea, importanța alianței SUA-ROK, așa că anticipez relații robuste SUA-ROK chiar și sub un guvern PD”.
Pe 23 decembrie, Lee s-a întâlnit cu ambasadorul SUA în Coreea de Sud, Philip Goldberg, la Seul și și-a exprimat speranța că alianța se va dezvolta în continuare în domeniul drepturilor omului și al problemelor de mediu.
Goldberg s-a întâlnit, de asemenea, cu Partidul Puterii Poporului (PPP) aflat la guvernare.
Robert Rapson, care a fost însărcinat cu afaceri și șef adjunct al misiunii la Ambasada SUA la Seul din 2018 până în 2021, a declarat: „SUA vor rămâne relația prioritară pentru următoarea administrație coreeană, indiferent dacă aceasta este progresistă sau conservatoare”.
El a adăugat că un rezultat pozitiv care ar putea rezulta din relațiile mai strânse dintre Coreea de Sud și China „ar fi o cooperare mai mare din partea Chinei în gestionarea Coreei de Nord, mai ales dacă președintele ales Donald Trump va dori să colaboreze cu liderul nord-coreean Kim Jong Un”.
Situație tensionată la granița cu Coreea de Nord
Coreea de Nord a lansat o rachetă suspectată a fi hipersonică în Marea de Est luni, conform armatei sud-coreene. Potrivit The Korea Times, aceasta marchează prima provocare a anului, înaintea inaugurării președintelui ales al SUA, Donald Trump.
Statul Major Întrunit (JCS) a detectat lansarea unei presupuse rachete balistice cu rază intermediară de acțiune (IRBM) în jurul orei 12.00, din zona Pyongyang. Racheta a zburat aproximativ 1.100 de kilometri înainte de a cădea în apă.
Deși raza de zbor a fost mai scurtă decât cea obișnuită pentru IRBM-uri (3.000-5.500 km), un oficial JCS a declarat că racheta are caracteristici similare cu rachetele hipersonice cu rază intermediară lansate de Coreea de Nord în ianuarie și aprilie anul trecut.
Dacă se confirmă că este o rachetă hipersonică, ar fi cea mai mare distanță parcursă de o astfel de rachetă nord-coreeană.
Lansarea a avut loc în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken se afla la Seul pentru discuții privind descurajarea amenințărilor nord-coreene, pe fondul tulburărilor politice din Coreea de Sud.
2005 • 06.01.2025, 15:55
Pnl a sustinut campania lui Georgescu si Psd a dat voturi lui Simion, sa inteleg ca cel putin astea 2 partide sunt pro Rusia? Am inteles acum..