În urma unei contestații depusă de către dr. Carmen Dorobăț la sentința definitivă a instanței, pentru a clarifica o serie de pedepse complementare primite de către aceasta, Curtea de Apel Iași a decis că, pe lângă interdicția de a preda timp de 5 ani în universități, să se aplice alte restricții prevăzute la articolul 66 în Codul Penal.
Acolo se precizează că „pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi constă în interzicerea exercitării, pe o perioadă de la unu la 5 ani, a unuia sau mai multora drepturi”.
Astfel, Carmen Dorobăț nu poate fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice în următorii cinci ani, nu poate ocupa o funcție care implică exercițiul autorității în stat și nu mai are dreptul de a ocupa o funcție de conducere „în cadrul unei persoane juridice de drept public”.
„Am clarificat prin avocații mei exprimarea deciziei finale și, sigur, mă voi conforma. Sunt convinsă că managementul va merge la fel de bine. Vă mulțumesc pentru colaborarea instituțională pe care am avut-o”, a declarat dr. Carmen Dorobăț.
În sentința definitivă dată pe 20 noiembrie, alături de ea a fost condamnat și soțul său, Gheorghe Dorobăț, șeful secției ATI a Spitalului de Neurochirurgie. La fel, nici el nu mai poate fi șef de secție.
Ambii și-au pierdut funcțiile din cadrul UMF Iași în 2015, după începerea anchetei. Ambii însă se reprofilaseră și predau la instituții de învățământ superior privat, dar au primit interdicție acum să mai ocupe funcția de cadru didactic pentru următorii cinci ani.
Conform procurorilor DNA, Carmen Dorobăț împreună cu soțul ei Gheorghe Dorobăț, ar fi luat, în lunile iunie-iulie 2014, o sumă de până la 5.700 de euro de la 57 de studenți ai Facultății de Medicină Dentară de la UMF Iași, anul al II-lea de studii. Banii erau meniți pentru a le acorda note de 8 și de 9, conform procurorilor, suficiente ca la media generală să le asigure studenților promovarea la disciplina Boli Infecțioase.
Medicul Mihnea Hurmuzache, care a fost membru al PNL Iași, este o posibilă variantă pentru a ocupa funcția de conducere a spitalului, au declarat surse politice pentru Libertatea.
Contactați de Ziar, nici reprezentanții Consiliului Județean Iași și nici Mihnea Hurmuzache nu au dorit să comenteze decizia instanței și viitorul unității medicale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro