„Trebuia să fie pronunțarea în dosarul legat de fugarul Paul de România. Instanța din Malta a analizat informațiile pe care le avem Ministerul Justiției, decizia de la CJUE, știți că acum două zile am avut bucuria să vedem că ne suprapunem gândirea privitoare la mandatul european de arestare și interpretarea prevederilor, decizia-cadru care se referă la mandatul european de arestare, cu opinia CJUE”, a spus Gorghiu.

Și a continuat: „Instanța din Malta a luat act astăzi și a discutat pe marginea acestei hotărâri care, practic, spune un lucru simplu: dacă avem dubii cu privire la condițiile din penitenciare cu privire la un fugar, atunci întrebăm statul care solicită predarea acelui fugar”.

„Noi, de altfel, dând toate garanțiile că vom îndeplini condițiile cu privire la standardul de detenție legat de fugarul Paul de România și a rămas ca până în data de 12 august să se pronunțe”, a conchis Alina Gorghiu.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis luni, 29 iulie, că „autoritatea de executare nu poate refuza predarea” aducând drept argument „condițiile de detenție de care a luat la cunoștință fără consultarea statului emitent”, a anunțat atunci ministrul justiției. Pe scurt, decizia CJUE înseamnă că instanța din Malta nu poate refuza predarea fugarului Paul de România invocând standardele scăzute din penitenciarele românești.

Prințul Paul a scăpat de extrădarea din Franța, acum așteaptă decizia Maltei

Paul-Philippe al României, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat definitiv în 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. El a fugit din țară și a fost prins la Paris în iunie 2022. O Curte de Apel din Franța a refuzat să-l extrădeze în România.

La finalul lunii aprilie, Paul al României a fost prins în Malta și a fost arestat preventiv. Procesul referitor la predarea către autoritățile române a început pe 14 mai.

Inițial, pe 20 mai, maltezii nu au vrut să îl extrădeze, susținând că există un „risc real” ca acesta să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale. Apoi, pe 25 iunie, instanța de fond din Malta a decis extrădarea lui Paul, însă hotărârea nu este definitivă.

Tribunalul din Malta a stabilit că Paul de România va fi pus sub control judiciar și eliberat pe cauțiune, după ce a stat mai mult de 2 luni în arest, dar acesta nu poate părăsi Malta pentru că pașaportul este reținut de instanță, a anunțat luni, 8 iulie, Ministerul Justiției de la București. Paul al României a trebuit să plătească o cauțiune de 20.000 de euro, dar și o garanție personală de 30.000 de euro.

Urmărește-ne pe Google News