Secţia specială trebuie să ia o decizie până la 1 aprilie în acest caz – fie o trimite pe Kovesi în judecată, fie o scoate de sub urmărire penală şi clasează dosarul.
Un judecător de la instanţa supremă a admis o contestaţie depusă de Kovesi, în prezent şef al Parchetului European, care susţine că Secţia specială tergiversează de peste trei ani ancheta deschisă în decembrie 2018.
„În temeiul art. 488 (6) alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de petenta Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 1172/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Stabileşte termen la data de 1 aprilie 2022 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului penal. În temeiul art. 488(6) alin. (6) din Codul de procedură penală, încheierea se comunică petentei. Fără cale de atac”, se arată în decizia judecătorilor, potrivit Agerpres.
Fosta șefă a DNA este inculpată în dosarul extrădării lui Nicolae Popa, deschis în urma plângerii fugarului Sebastian Ghiță, iar printre acuzele aduse de procurori se numără și infracțiunea de luare de mită. Este al doilea dosar în care e pusă sub urmărire penală și, așa cum a declarat chiar ea, are peste 18 plângeri penale la Secția specială.
Conform actului de acuzare, în anul 2011, pe vremea când era procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit suma de 268.689 de lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa. Acesta fugise din ţară, pentru a scăpa de o condamnare de 15 ani de închisoare primită în dosarul prăbuşirii FNI, fiind localizat în Jakarta (Indonezia).
În ianuarie 2021, judecătorii au stabilit ca Adina Florea, procurorul care a deschis şi a efectuat ancheta în acest caz, să finalizeze dosarul până la 1 aprilie 2021, însă procuroarea a ignorat hotărârea instanţei. Între timp, Adina Florea a fost admisă ca inspector la Inspecţia judiciară.
Potrivit programului de guvernare, SIIJ ar urma să fie desfiinţată până în luna martie, urmând ca partidele de la guvernare să găsească consens privind structura de parchet care va prelua dosarele. Mai mulţi magistraţi au acuzat că înfiinţarea SIIJ este o formă de presiune asupra judecătorilor şi procurorilor, în cadrul MCV recomandându-se desfiinţarea acestei structuri.
Nicolae Popa, condamnat la zece ani şi patru luni de închisoare, în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii, a fost eliberat condiţionat, după ce a stat în spatele gratiilor trei ani şi două luni, potrivit unei decizii a Judecătoriei Găeşti.
În iunie 2014, Tribunalul Giurgiu l-a condamnat pe Nicolae Popa, în dosarul prăbuşirii FNI, la 10 ani şi patru luni de închisoare.
Acesta a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în 2000, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii.