Potrivit surselor citate, noua propunere legislativă depusă în Parlament vizează înființarea unei instituții cu numele casa Regală, pe modelul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „ELIE WIESEL” sau al Academiei Române.
Instituția se va afla în subordinea Parlamentului, va depune bilanț anual și se va ocupa de tot ceea ce înseamnă manifestări și promovarea regalității în România.
Membrii Casei Regale vor rămâne în Palatul Elisabeta, care va deveni sediu al acestei instituții a statului. Se va rezolva, asdtfel, și problema chiriei pe care familia regală trebuia să o plătească statului român și care ajungea la o sumă destul de mare, ținând cont de valoarea imobilului.
În plus, Palatul Elisabeta nu se putea transforma într-un muzeu, astfel că s-a decis ca membrii familiei regale să rămână aici, fiind un simbol al regalității.
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, că finanțarea acestei instituții va însemna o contribuție minimă din partea statului.
”Proiectul de lege depus la Senat nu era fezabil şi avea potenţiale riscuri de neconstituţionalitate. Împreună am făcut un nou proiect de lege, care mi se pare că s-a şi depus la Cameră, prin care se înfiinţează o instituţie ce va administra funcţionarea Casei Regale, pentru a evita orice risc de neconstituţionalitate şi pentru a fi ceva care să se poată şi aplica. Este convenit cu reprezentanţii Casei Regale lucrul acesta. Costurile din partea statului vor fi foarte mici şi cred că este o soluţie care va fi adoptată şi care va mulţumi pe toată lumea”, a precizat Liviu Dragnea, la finalul CExN al PSD.
Citește și: Simularea Evaluării Naționale se desfășoară normal în București și în majoritatea școlilor din țară. MEN, despre boicotare: Pot fi acțiuni spontane