„Vom avea această dezbatere. Nu trebuie să ne ascundem că nu vom avea această dezbatere. Nu este momentul să discutăm că va fi introdusă mâine impozitarea progresivă, dacă ar fi agreată de coaliţie. Dar nu trebuie să ne ascundem de faptul că toate instituţiile financiare internaţionale recomandă României trecerea într-o perioadă medie de timp, atenţie, şi repet, medie de timp, la impozitarea progresivă”, a spus Adrian Câciu, conform Agerpres. El a subliniat că este vorba de o perioadă de 3-5 ani.
Întrebat de jurnalişti despre gaura de la buget de 20 de miliarde de lei, el a spus că a existat o încetinire în colectarea taxelor şi impozitelor, de 4,7 miliarde de lei,care ar trebui să fie recuperată prin măsuri de instituţiile cu atribuţii în colectare. Pe lângă acestea, se pot lua măsuri de „chibzuire a banilor publici”, a subliniat Câciu.
PNL vrea cota unică, PSD vrea impozitare progresivă
Liberala Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului a afirmat pe 2 mai că poziţia PNL rămâne aceea că impozitarea progresivă nu este o soluție potrivită pentru a aduce bani la buget, dar a adăugat că se dorește reducerea cheltuielilor nejustificate din sistemul public.
„Poziţia PNL este că exclude orice fel de impozitare progresivă, motiv pentru care suntem în continuare partidul care protejează mediul privat, antreprenorii privaţi, angajaţii din sistemul privat şi nu considerăm că ei trebuie pedepsiţi în vreun fel. În acelaşi timp, nu spunem nu reducerii unor cheltuieli în sistem public, care nu sunt justificate, însă această analiză va trebui făcută în Guvern, de către fiecare minister în parte”, a spus senatoarea PNL, Alina Gorghiu.
Afirmațiile acesteia au venit după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că „mai există un singur stat european care nu are impozitarea progresivă. Să mă ierte partenerii mei, nu înseamnă că s-a ales praful de liberalism. Cota unică nu mai există” și a adăugat că „Rusia mai are cotă unică”.
Surse guvernamentale apropiate de premierul Nicolae Ciucă au confirmat pentru Libertatea că în acest moment nu se poate trece la impozitarea progresivă, așa cum dorește partidul condus de Marcel Ciolacu.
„România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă. Impozitarea progresivă ar trebui făcută pe venitul global. În momentul de față, în România nu avem cum”, au precizat sursele citate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro