Cuprins:
O femeie de 43 de ani a murit sâmbătă, 21 ianuarie, după ce a fost atacată de o haită de câini în timp ce alerga în zona Lacului Morii. Incidentul a readus pe agenda publică problema câinilor fără stăpân din București. ASPA și Primăria Sectorului 6 se acuză reciproc și își pasează responsabilitatea: prima spune că Poliția Locală nu a ajutat-o când a cerut sprijin, cealaltă susține că ASPA nu răspunde la sesizări.
Triunghiul responsabilității: primărie, poliții, ANSVSA
Cine ar trebui să aibă grijă ca animalele să nu umble prin spațiile publice, iar stăpânii lor să le ofere îngrijirea adecvată, conform legii? Responsabilitățile sunt împărțite între ASPA, primărie și alte instituții ale Capitalei. Legislația privind protecția animalelor și gestionarea câinilor fără stăpân trasează obligații pentru mai multe instituții publice.
Sunt implicate atât ASPA, cât și cele șapte poliții locale – ale Primăriei Capitalei și ale primăriilor de sector -, poliția națională și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Cetățenii pot reclama prezența unor câini liberi pe spațiul public la oricare din aceste instituții.
Legea e stufoasă și, pe alocuri, ambiguă. Libertatea vă prezintă, într-un mod structurat, în cinci întrebări și răspunsuri:
1. Cine capturează câinii de pe domeniul public în București?
ASPA este responsabilă de capturarea câinilor fără stăpân de pe străzile din București, potrivit legislației guvernamentale. Instituția are competențe numai în Capitală și exclusiv pe spațiul public. ASPA se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și primește finanțare din bugetul Municipiului București.
Competențe similare în domeniu are însă și Poliția Locală Sector 1, prin departamentul său specializat, Poliția Animalelor. Aceasta preia câinii fără stăpân numai de pe străzile din sectorul 1 și îi duce în adăpostul propriu, Centrul Teritorial „Odăi”.
Primăria Sectorului 1 este prima administrație din țară care a înființat, la începutul anului 2008, Poliţia Animalelor și, până în prezent, a rămas unica din București care are un serviciu propriu de ecarisaj.
2. Primăriile de sector trebuie sau pot să se ocupe de animalele fără stăpân?
Primăriile, prin consiliile locale, trebuie să aibă un serviciu specializat, așa cum este ASPA, spune Ordonanța de Urgență a Guvernului din 2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân.
„Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului București, au obligația de a înființa, în funcție de necesități, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân”, se arată în ordonanță.
Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, spunea miercuri, într-o conferință de presă, că numai ASPA are competențe în capturarea câinilor maidanezi, iar consiliile locale de sector nu pot înființa propriile servicii, întrucât următorul alineat din acea ordonanță vorbește despre „serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân înființate la nivelul unităților administrativ-teritoriale”. Sectoarele Bucureștiului sunt subdiviziuni ale unei UAT (unități administrativ-teritoriale).
Asta nu înseamnă însă că primăriile de sector, prin consiliile lor locale, nu pot înființa astfel de servicii, dacă doresc, fără a fi obligate, a explicat un consilier juridic pentru Libertatea. Ordonanța nu prevede o obligație explicită, însă nici nu stipulează o interdicție.
Pe de altă parte, Hotărârea de Guvern care stabilește normele metodologice de aplicare a OUG face de mai multe ori referire la „serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân înființat la nivelul unităților administrativ-teritoriale, respectiv al subdiviziunilor acestora, în condițiile legii, de consiliul local”.
În acest moment, doar Primăria Sectorului 1 are un astfel de serviciu.
3. Cine verifică dacă un câine este microcipat și sterilizat?
Microciparea câinilor, fie că sunt de rasă sau nu, este obligatorie.
Proprietarii care nu-și înregistrează animalele de companie în RECS prin microcip pot primi o amendă de până la 10.000 de lei.
Câinii sunt înregistrați în Registrul de Evidență a Câinilor fără Stăpân (RECS), gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari. În perioada 2014-2022, adică de la înființare până în prezent, în București au fost înregistrați peste 238.500 de câini.
De asemenea, este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, de rasă comună sau metis, iar nerespectarea acestei legi înseamnă o altă amendă de până la 10.000 de lei.
ASPA are obligația de a verifica microcipul unui câine numai la intrarea acestuia în adăpost. Vorbim de câinii capturați sau cedați. Competențe pentru a verifica dacă un câine care este în proprietatea cuiva este microcipat și sterilizat au Poliția Locală, Poliția Națională și ANSVSA, conform legii.
4. Cine îi poate amenda pe proprietarii de câini?
Potrivit OUG 155/2001, dacă nu-și microcipează sau sterilizează animalele, proprietarii pot fi amendați de inspectorii ANSVSA, de polițiștii Ministerului de Interne, dar și de polițiștii locali, după cum prevede legea din 2010 a poliției locale.
Ce mai pot polițiștii locali să facă este să dea amenzi proprietarilor de terenuri, persoane fizice sau juridice, care nu își îngrădesc corespunzător proprietățile, potrivit unei hotărâri CGMB. Dacă spațiul nu este bine împrejmuit, câinii pot ieși pe domeniul public.
Singura instituție cu competențe în gestionarea câinilor care nu poate acorda deloc amenzi, în nicio situație, este ASPA.
OUG privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân spune, într-adevăr, că pot constata și aplica amenzi, alături de instituțiile menționate mai sus, și „inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din unitățile administrativ-teritoriale”. Dar formularea este greșită, atrage atenția consilierul juridic consultat de ziar, pentru că amenzi pot da numai agenții constatatori, iar angajații ASPA nu se numără printre aceștia.
5. Poate ASPA să intre în curțile oamenilor, deci pe proprietate privată?
ASPA nu poate intra în curțile oamenilor fără sprijinul polițiilor locale sau a celei națională.
36 de câini, capturați din zona Lacului Morii, în patru zile
De sâmbătă, de când Ana Oros a murit atacată de câinii de la Lacului Morii, ASPA a capturat din zonă 36 de câini, 11 dintre ei tranchilizați pe câmp și alți 25 de pe străzile adiacente.
Zona Lacului Morii, din sectorul 6, este cunoscută ca fiind populată de câini fără stăpân, iar de anul trecut, din aprilie, până acum, ASPA a ridicat de acolo peste 120 de animale, potrivit purtătoarei de cuvânt a instituției, Cătălina Trănescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
b99xma • 26.01.2023, 18:42
În cartierul Giuleți Sârbi și în jurul lacului Morii, atât în București cât și în Chiajna, sunt sute de case, majoritatea cu câini în curte. Câți dintre aceștia au fost verificați, în ultimii 12 ani, dacă sunt sterilizați? Câți de Poliția Locală Sector 6? Câte amenzi au fost aplicate pentru nesterilizarea câinilor respectivi? Uciderea câinilor este mult mai la îndemână decât obligarea cetățenilor să-și sterilizeze câinii. Din păcate situația este generalizată la nivelul întregii țări.
corcoran • 26.01.2023, 17:13
36 de câini capturați care vor fi eliberați după un timp poate în alta zona. Câți caini au fost eutanasiați? Cum justifica ASPA bugetul de 17 milioane din care au cheltuit numai 7. De ce din 90 de hingheri au dat afara 77 și au ramas cu 13 ? Cate animale au fost eutanasiate în ultimii ani