Oancea a precizat că, în prezent, pentru vaccinul gripal este în desfăşurare un experiment pe 200.000 de ouă embrionate.
“Vom continua modernizarea ariei, pentru transformarea ei într-o zonă experimentală de microproducţie strategică”, a explicat el.
Potrivit lui Oancea, în procesul de obţinere a acestui produs s-au analizat şi motivele pentru care a fost suspendată producţia de vaccin antigripal, la “Cantacuzino”, în 2013.
“Ştim că, în 2011 – 2013, au fost probleme cu acest vaccin, atât ţinând de produsul în sine, cât şi de aria de producţie. Ce încercăm acum e să avem un produs sigur. (…) Sper ca la sfârşitul acestui an să avem un produs sigur”, a spus directorul institutului.
Comandantul Institutului Cantacuzino a completat, afirmând că perioada de testare se va încheia în câteva luni, iar dacă lucrurile merg bine vaccinul gripal ar putea fi scos pe piaţă anul viitor.
Produsul Polidin va fi readus pe piaţă ca supliment alimentar, a indicat el.
“Încercăm să avem produsul, să îl facem în condiţii sigure şi să îl punem pe piaţă sub formă de supliment alimentar. Ca să îl punem pe piaţă sub formă de medicament va fi mult mai complicat şi necesită mai mult timp. Noi sperăm ca într-un an-doi să fie pe piaţă”, a arătat Oancea.
Potrivit INSP, în România, a fost înregistrat primul caz de gripă din această toamnă. De altfel, în săptămâna 19-25 octombrie, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost cu 44% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent.
Foto: Hepta