„Unul dintre obiectivele Institutului Cantacuzino pentru acest an este relansarea producţiei celui mai cunoscut supliment alimentar antioxidant brevetat în România, SOD NATURAL, preparat unic în ţară, obţinut din orz verde, cultură proprie, cu un conţinut ridicat de fitonutrienţi. Acesta este cunoscut pe plan naţional şi internaţional pentru capacitatea sa de a contracara efectele radicalilor liberi de oxigen implicaţi în îmbătrânirea celulară, dezvoltarea bolilor inflamatorii şi de iradiere, fiind unul dintre cele mai populare produse realizate de Institutul Cantacuzino. Nu în ultimul rând, majoritatea echipamentelor deţinute de institut în urmă cu 4 ani sunt de actualitate ca nivel tehnologic, fiind necesară înlocuirea unui număr mic de echipamente mai vechi, depăşite fizic şi moral”, a precizat Gabriel Leş în răspunsul din 15 februarie, la interpelarea adresată de Adrian Prisnel, deputat USR.
În schimb, ministrul Apărării a precizat că nu a fost reluată producția de vaccin antigripal, însă un grup de cercetători elaborează un plan de acțiune pentru a fi reluată producția acestui vaccin și reautorizată producția.
Potrivit ministrului Apărării, în prezent, în Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino „îşi desfăşoară activitatea un număr de 32 de angajaţi în domeniul cercetare, un numără de 75 de persoane în domeniul vaccinuri şi un număr de 17 persoane în domeniul diagnostic. Totodată, vă informă că numărul de angajaţi în domeniul vaccinuri, la data trecerii instituţiei în subordinea Ministerului Apărării, era de 40 de persoane”.
Deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel a adresat pe 22 ianuarie o interpelare ministrului Gabriel Leş în care îl întreba despre stadiul cercetărilor în domeniul realizării vaccinului anti-gripal și dacă aparatele din domeniul vaccinurilor deţinute de Institut Cantacuzino în ultimii 4 ani mai sunt de actualitate din punct de vedere tehnologic şi mai sunt utilizate, notează Mediafax.
În septembrie 2017, Institutul „Cantacuzino” a devenit unitate militară în subordinea Ministerului Apărării. Guvernul a decis ca institutul creat de profesor doctor Ioan Cantacuzino, fondator al şcolii române de microbiologie, ale cărui descoperiri au avut o importanță deosebită în tratamentul holerei, tifosului, tuberculozei și scarlatinei, să treacă de la Ministerul Sănătății în subordinea Ministerului Apărării. Este a treia mutare din ultimii ani. Până acum, niciuna nu s-a dovedit salvatoare.
Cu activitatea limitată de la începutul anului 2010, Institutul ”Cantacuzino” nu a mai produs vaccinuri la capacitate maximă din anul 2009. De atunci, România a apelat la achiziția de doze destinate rujeolei, gripă, hepatic și alte boli care sunt imunizare în cadrul unor programe naționale.
Citește și:
CAMERA ASCUNSĂ | Nemiloasa economie de piață. Ceramica de Bulgaria oprește roata olarilor din Horezu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro