Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului estimează că 15.000 de copii au murit între 1967 și 1990, în aceste unități pentru minori, în regimul comunist.
Într-un singur cămin-spital, 160 de copii din cei 183 internați au murit, între 1 octombrie 1987 și 30 aprilie 1990. Este vorba despre căminul-spital Cighid, din Bihor, fiind și cea mai mare rată a mortalității înregistrată într-o astfel de instituție, arată datele IICCMER.
Institutul oferă aceste informaţii ca urmare a iniţiativei anunţate marţi în Parlamentul European care aduce laolaltă 19 ţări pentru oprirea, recunoaşterea şi prevenirea abuzurilor asupra copiilor Europei.
IICCMER a depus sesizări penale în 2017 şi 2018, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru tratamentele inumane aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflaţi în căminele-spital Cighid (între anii 1987 – 1990), Păstrăveni (între anii 1966 – 1990), Sighetu Marmaţiei (între anii 1973 – 1991) şi în Spitalul pentru copii Neuropsihici cronici de la Siret (între anii 1980 – 1989).
Investigațiile s-au bazat pe documentare arhivistică solidă, identificarea matorilor, a victimelor și a posibililor reponsabili, arată comunicatul.
Investigaţiile s-au bazat pe o solidă documentare arhivistică, identificarea martorilor, victimelor şi posibililor responsabili, se precizează în comunicat.
Deşi în mod oficial căminele-spital găzduiau minori declaraţi „irecuperabili”, există numeroase cazuri documentate în care copii perfect sănătoşi fizic şi psihic sau cu infirmități recuperabile, orfani sau proveniţi din familii dezorganizate erau repartizaţi de către instituţii ale statului spre astfel de centre.
O mare parte dintre cei internați își găseasu sfârșitul în centre, iar supraviețuitorii au rămas cu traume fizice şi psihice severe.
„Ororile cumplite care au dus la moartea atâtor mii de suflete nu pot fi utitate”
Președintele executiv al IICCMER, Daniel Șandru, este de părere că o astfel de inițiativă pan-europeană era necesară, pentru a susține investigațiile victimelor „care au suferit de pe urma regimului comunist”.
„Ororile şi traumele cumplite care s-au petrecut în aceste cămine-spital şi care au condus la decesul atâtor mii de suflete nu pot fi uitate sau minimizate. Vorbim de copii neajutoraţi care cu bună ştiinţă au fost supuşi acestor atrocităţi.”, spune acesta.
Potrivit conducerii institutului, investigațiile derulate până acum arată un număr „de peste 15.000 de victime”, însă nu este cunoscut, deocamdată, numărul real al supraviețuitorilor, motiv pentru care se face apel la organele de justiție „să analizeze sesizările făcute de Institut în 2017 și 2018”.