Modelul Affiniti 70 de la Philips este unicul care îndeplinește în mod cumulativ toate cerințele stabilite prin caietul de sarcini.
CNSC:
Pe 20 aprilie, anul acesta, Ministerul Fondurilor Europene anunța că pe fondul pandemiei de coronavirus, 10 instituții sanitare din țară (9 spitale și un centru social – n.r.) aveau să primească, în total, 146 de milioane de lei pentru combaterea bolii.
Dintre acestea, de cea mai generoasă finanțare s-a bucurat Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București – 48 de milioane de lei pentru „cele necesare secției ATI, dar și pentru dezinfectarea spațiilor”, conform comunicatului emis de Ministerul Fondurilor Europene.
Spitalul era deja pregătit să primească banii: cu nici o săptămână înainte, la 15 aprilie, institutul a atribuit, prin cumpărare directă, un contract către o firmă de consultanță în achiziții publice, contract având drept obiect „Servicii de consultanță pentru implementare proiect în cadrul POIM”.
Lotul cu probleme, peste 700.000 de lei
La 17 iunie 2021, Institutul Național de Neurologie a publicat, în portalul de achiziții publice SICAP, un anunț de participare prin care invita operatorii economicii să depună oferte în cadrul licitației pentru echipamente medicale.
Licitația a fost împărțită în 10 loturi, lotul cu probleme la CNSC fiind lotul nr. 8, prin care se dorea achiziția unui ecograf Doppler în valoare de 726.060 de lei.
Cea mai mare valoare o are lotul nr. 6, care vizează achiziționarea echipamentelor de imagistică medicală, ecografe.
La 29 iunie, o firmă a depus contestație pentru remedierea caietului de sarcini – documentul care stabilește cerințele minimale ce trebuie îndeplinite de firme pentru a oferta, CNSC a dat inițial o Decizie de suspendare a licitației pentru acel lot, cerând institutului să remedieze caietul de sarcini.
În cele din urmă însă, abaterea s-a dovedit atât de gravă, încât remedierea caietului de sarcini nu a mai fost posibilă, iar la 20 august, CNSC a decis să anuleze cu totul procedura din cadrul celui de-al optulea lot, obligând astfel institutul să regândească integral cerințele impuse.
CNSC: Specificații „superdetaliate” care favorizează un singur producător
Conform Deciziei CNSC, Consiliul a constatat că institutul a dorit „achiziționarea unui singur model de produs”, iar alți operatori economici au fost împiedicați astfel să participe.
„Consiliul apreciază, din analizarea documentației de atribuire și a probelor depuse la dosar, că prin modul de definire a specificațiilor tehnice, autoritatea contractantă dorește achiziționarea unui singur model de produs, iar societățile care pot furniza echipamente similare, dar care nu îndeplinesc absolut toate specificațiile stabilite, superdetaliate, nu au posibilitatea de a participa la procedura de atribuire”, a constatat CNSC.
Mai mult, spune Consiliul, aparatura vizată nu este cea mai bună de pe piață, astfel încât au fost împiedicați să participe la procedură și firme cu oferte „superioare”.
„Concret, autoritatea contractantă și-a definit necesitatea prin stabilirea unui număr de specificații tehnice, cu valori minimale, funcționalități și caracteristici constructive care pot fi îndeplinite doar de un singur tip de produse specifice unui singur producător, deși pe piața de profil există numeroase alte echipamente care pot produce rezultate similare sau chiar superioare”.
Faptul că licitația a fost cu dedicație este confirmat de Consiliu în acest pasaj:
În concluzie, analizând argumentele prezentate de contestator, precum și susținerile punctuale formulate de autoritatea contractantă, analizând documentele prezentate de părți, Consiliul a ajuns la concluzia potrivit căreia modelul Affiniti 70 de la Phillips este unicul care îndeplinește în mod cumulativ toate cerințele din caietul de sarcini.
Managerul: „Nu este un lot foarte important ca și valoare”
Contactat de Libertatea, managerul Institutului de Neurologie, Corneliu Toader, proaspăt reconfirmat în funcție, a negat că ar fi fost vorba despre un lot cu dedicație și a subliniat că procedura se va relua, la cererea CNSC.
Redăm în cele ce urmează dialogul cu managerul spitalului:
– Bună ziua, vă sun în legătură cu licitația organizată de dumneavoastră, am văzut că CNSC a dat o decizie conform căreia unul dintre loturi…
– Dintre loturi, da, pe care îl vom relua.
– Cum comentați faptul că pare să fi fost cu dedicație pentru firma Phillips?
– Noi o să reluăm, timpul ne permite să reluăm de la capăt pe lotul respectiv. Nici nu este un lot foarte important ca și valoare, da? S-au prevalat de anumite criterii la un aparat de ecografie Doppler.
– Da, am văzut, dar cum se explică faptul că pare a fi fost cu dedicație pentru Phillips? Practic, CNSC asta a confirmat.
– Nu cred, nu cred, în niciun caz. Noi nici nu avem asemenea aparate Phillips în dotarea institutului până acum.
– Păi, nu am întrebat dacă aveți.
– Ah, pare că ar fi fost cu dedicație pentru Phillips? Nu cred asta, să fiu foarte cinstit. Criteriile sunt foarte largi și permit multor firme care produc aparatură să…
– Este exact opusul a ceea ce scrie în Decizia CNSC.
– La CNSC să știți că sunt admise aproape toate contestațiile.
…
– Aproape toate. Aparatele noastre, care sunt în institut, sunt General Electric, toate. O să reluăm această licitație, noi avem o firmă de consultanță pe licitații și o să stau de vorbă cu ei.
– Cum se numesc?
– Chiar nu știu cum se numesc.
– Nu știți numele celor care se ocupă de achizițiile dv?
– Da. E o firmă de consultanță care a fost achiziționată pe SEAP. Nici nu doresc să le știu numele, să știți. Chiar nu doresc.
„Dar a trecut și pe la șeful Secției de Neurologie, da? L-a aprobat”
– Deci, dumneavoastră spuneți că nu e o licitație cu dedicație.
– Nu, nici vorbă. Eu sunt neurochirurg de profesie, nici nu m-am implicat în întocmirea caietului de sarcini, pentru că Doppler-ul îl fac neurologii.
– Da, dar apăreți pe lista persoanelor implicate în achiziție.
– Eu apar acolo pentru că sunt managerul spitalului, nu pentru că m-am implicat în redactarea caietului de sarcini. Numai un coleg care lucrează cu asemenea aparatură poate să specifice niște criterii tehnice.
– Dar pe la dumneavoastră n-a trecut documentul? N-a trebuit să îl semnați?
– Ba da, ba da. Dar el a trecut și pe la șeful Secției de Neurologie, da? L-a aprobat.
– Păi și știați ce aprobați?
– Categoric că da, dar nu am niciun dubiu că colegul respectiv a folosit criteriile care îi sunt utile.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro