„Nu am observat până la acest moment ca deschiderea şcolilor şi a grădiniţelor să fi avut un efect negativ asupra situaţiei epidemiologice”, a declarat luni un înalt responsabil din cadrul Institutului norvegian de sănătate publică, Frode Forland, cu prilejul unei conferinţe de presă zilnice, conform Agerpres.
„Dacă relaxarea măsurilor ar fi avut un astfel de efect, ar fi trebui să începem astăzi să-l constatăm sub forma unei creşteri a cifrei infectărilor”, a precizat acesta. Concluzia este valabilă şi pentru saloanele de coafură, pentru cabinetele de fizioterapie şi alte servicii de îngrijire, autorizate la rândul lor să se redeschidă din 27 aprilie, a mai spus acelaşi oficial norvegian.
Norvegia s-a numărat printre primele ţări din Europa care au adoptat măsuri de relaxare a restricţiilor, redeschizând pe 20 aprilie creşele şi grădiniţele, iar apoi, o săptămână mai târziu, şcolile din ciclul primar, în care învaţă copii cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani.
Redeschiderea acestor unităţi, închise începând cu 12 martie, a generat un val de nelinişti, în special în rândul părinţilor. O pagină de Facebook intitulată ”Copilul meu nu trebuie să fie un cobai pentru COVID-19” a adunat circa 27.000 de membri.
Celelalte şcoli norvegiene, colegii şi licee se vor redeschide săptămâna aceasta.
Accesul în creşe şi şcoli este permis cu respectarea unor reguli sanitare stricte: copiii sunt organizaţi în grupuri mici care nu interacţionează între ele, respectă distanţarea fizică, igiena mâinilor şi organizarea orelor de predare în aer liber atunci când acest lucru este posibil.
Doar şapte noi cazuri de coronavirus au fost oficial înregistrate duminică în Norvegia, bilanţul total ajungând la 8.106 infectări de la debutul epidemiei şi 224 decese în această ţară cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!