Viața unei mame s-a trasformat într-un calvar, după ce fetița ei a fost diagnosticată în urmă cu cinci luni cu cancer. În urma unei operații, copilei i-a fost extirpată limba, apoi a început radioterapia și chimioterapia, potrivit stiri.tvr.ro.
Micuța mai trebuia să facă două cure de citostatice, însă medicii le-au spus părinților că nu mai au Cisplatin.
„După anumite doze, ni s-a spus că nu mai este. Să facem rost de el. (…) Am alergat o zi întreagă de dimineață până seara din farmacie în farmacie, din depozit în depozit. Poate, poate găsim. Ne-a bufnit plânsul. Nu am mai putut să facem față. Eram terminați amândoi”, a povestit cu lacrimi în ochi mama fetiței.
O rudă a găsit citostaticele Cisplatin în Germania.
„În jur de 100 de euro dozele care ne trebuiau. (…) Nu ne permitem. Suntem o familie normală în care lucrează numai tata”, a mărturisit femeia.
Un singur producător din România mai livrează Cisplatin. Unii s-au retras din cauza prețului mic oferit de autorități, notează sursa citată. Ministerul Sănătății a anunțat că săptămâna trecută au fost livrate 10.250 de fiole de Cisplatin în țară, iar secțiile de Oncologie se pot aproviziona.
Declarațiile făcute de oficialii din Ministerul Sănătății sunt contrazise, însă, de realitatea din spitale.
Potrivit TVR, conducerea Institutului Oncologic din București (IOB) a demarat o licitație pentru a achiziționa 3000 de flacoane de Cisplatin, însă dar niciun distribuitor nu a răspuns apelului. Dozele ar fi ajuns pentru trei luni. Până la urmă, IOB a reușit să cumpere 300 de flacoane, prin achiziție directă. Acestea sunt însă prea puține pentru tratarea tutuoror pacienților care suferă de cancer.
În această situație, medicii le explică bolnavilor să nu mai poate fi respectată schema de tratament. Medicament înlocuitor există, însă nu poate fi folosit pe termen lung, spun oncologii.
În ajutorul bolnavilor, au venit și organizațiile neguvernamentale.
„Am cumpărat de la Ruse. Acolo a fost cel mai ieftin (…) 6 euro flaconul de 50 de mg”, a precizat Silvia Coman, președintele Asociației Teosofia
De asemenea, un alt medicament vital lipsește din spitale. Este vorba despre calciu folinat.
„Metrotexatul în doză mare nu poate fi administrat fără un antidot ca să spunem așa care protejează ficatul și rinichiul de toxicitatea medicamentului (…) Dacă se dă doar Metrotexat… pacientul moare. E foarte simplu. (…) Sper să fie pe termen scurt pentru că altfel compromite grav supraviețuirea pacienților cu cancer osos”, a explicat Monica Dragomir, șefa secției de oncopediatrie IOB, pentru sursa citată.
Compania Unifarm susține că e în discutii cu un producător din Germania pentru a cumpăra medicamentul Cisplatin, prin procedura de urgență. Nu se stie însă când citostaficele vor ajunge la bolnavi.
Și la Institutul Oncologic din Iași lipsesc citostaticele. În aprilie, Ziarul de Iași scria că la Institutul Regional de Oncologie Iaşi nu mai este bleomicină, un citostatic folosit pentru tratamentul bolnavilor cu cancere localizate la nivelului capului, gâtului colului uterin şi organelor genitale. Produsul lipseşte din motive birocratice, după cum a explicat Mirela Grosu, managerul IRO.
Spitalul poate să-l achiziţioneze numai la preţul de 45 de lei, iar Unifarm îl are la 99 de lei.
Citește și #salvatipipera | Staţia de metrou Pipera ar putea ajunge la Primăria Sectorului 2
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!