„Mișcarea Legionară omagiată în Senatul României!”, scrie Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel, într-un comunicat publicat vineri pe site-ul instituției.
Iată principalele puncte din comunicat:
- „În urmă cu două zile, în timpul declarațiilor politice, senatorul Sorin Lavric (AUR) a adus un omagiu lui Valeriu Gafencu, așa zis «sfânt al închisorilor»
- Asemenea opinii de la tribuna democrației românești trebuie să înceteze.
- În fapt, Valeriu Gafencu a fost membru activ al Mișcării Legionare, iar în timpul rebeliunii din ianuarie 1941 a incitat cu pistolul în mână, elevi din liceele ieșene să se alăture tentativei de lovitură de stat. În 1941, după interzicerea Mișcării Legionare, a fost condamnat la închisoare pentru că a militat pentru reactivarea acestei mișcări fasciste.
- Se dovedește, din nou, că încercările AUR de delimitare de Mișcarea legionară sunt fake news-uri.”
Reprezentanții Institutului menționează în document și declarația făcută de președinta Senatului României, Anca Dragu, la 21 ianuarie, cu prilejul comemorării victimelor Pogromului de la București.
Antisemitismul, xenofobia și rasismul reprezintă pericole de actualitate, pe care dacă nu le contracarăm ferm, societatea noastră și noi toți vom avea de suferit. Obligația noastră morală, la 80 de ani de la această tragedie, este să omagiem așa cum se cuvine memoria celor care au suferit în acest eveniment dezonorant și să ne asigurăm că această drama va rămâne mereu vie în conștiințele noastre.
Anca Dragu, președinta Senatului:
Sorin Lavric: „Vâna credinței îi răzbate prin chip”
Senatorul AUR Sorin Lavric s-a declarat onoroat „la un secol de la nașterea lui Vasleriu Gafencu” îi poate „pronunța numele sub bolta Senatului României”.
„Sub unghi spiritual, Valeriu Gafencu a fost plămada mistică cea mai convingătoare. Este de ajuns să-i privim fotografiile ca să simțim cum vâna credinței îi răzbate prin chip. Cu totul, un cap frumos de transfigurare mistică.
Sorin Lavric:, snetaor AUR:
Valeriu Gafencu a fost arestat în 1941, la doar 20 de ani, pe când era student la Facultatea de Drept din Iaşi, şi condamnat pentru „activitate legionară”. Inițial a fost încarcerat la Penitenciarul Aiud, unde face parte din grupul „Misticilor”. El a decedat în închisoare în 1952.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro