Potrivit ISW, în acest fel, Rusia vrea să împiedice Moldova să intre în Uniunea Europeană sau chiar să își justifice viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva Chișinăului.
Guvernatorul regiunii autonome pro-ruse Găgăuzia, Evghenia Guţul, a sugerat că oficialii români controlează guvernul de la Chișinău.
A fost ultima dintr-o serie de încercări recente ale Kremlinului de a pune sub semnul întrebării suveranitatea guvernelor pro-occidentale ale Europei, notează ISW.
Guțul a declarat, pe 8 aprilie, în cadrul unui interviu la postul de televiziune de stat rus „Pervîi Kanal” că, dacă Găgăuzia va începe procesul de secesiune de Moldova, va exista o reacție nu doar din partea guvernului moldovenesc de la Chișinău, ci și din București, care, potrivit acesteia, „controlează” guvernul Republicii Moldova, dând de înțeles că Moldova nu este un stat suveran.
Evghenia Guțul a susținut că autoritățile moldovenești ar putea răspunde la o eventuală secesiune a Găgăuziei cu „declarații zgomotoase, amenințătoare” sau pot trimite trupe în Găgăuzia.
Lidera Găgăuziei a mai afirmat că unirea Republicii Moldova cu România ar fi „moartea” Moldovei, limbii și culturii moldovenești.
Pe 5 aprilie, Guțul a amenințat că Găgăuzia își va declara independența, dacă Republica Moldova s-ar uni cu România.
Se creează condiții pentru o potențială agresiune viitoare
Analiștii militari cred că interviul lui Huțul la televiziunea de stat rusă are drept scop probabil să creeze condiții care să justifice o potențială agresiune viitoare a Rusiei împotriva Moldovei.
Totodată, mesajul se îndreaptă către un public rusofon și pro-rus din Găgăuzia, republica separatistă pro-rusă a Moldovei, dar și din alte regiuni pro-ruse din Europa și Asia Centrală, precum și cel din Rusia.
Kremlinul consideră probabil acțiunile sale în Republica Moldova ca parte a conflictului geopolitic existențial mai larg al Rusiei cu Occidentul.
Ministerul rus al Afacerilor Externe (MFA) și oficialii din ministerul de externe au sugerat recent că țările occidentale conduc într-un fel politica de securitate națională a guvernului armean și au spus că Finlanda și-a „pierdut independența în luarea deciziilor în materie de politică externă” după aderarea la NATO.
Anterior, Kremlinul a făcut afirmații false similare că NATO controlează Ucraina și folosește Ucraina pentru a amenința Rusia, cu scopul de a submina suveranitatea ucraineană și a justifica invadarea ei.