Libertatea a publicat informația că Spitalul Socola din Iași și-a anunțat azi 90 de asistente și infirmiere că sunt concediate.
Contactat de Libertatea, managerul instituției, Bogdan Șaramet, ne-a recomandat să vorbim cu juristul instituției, Corneliu Prepeliță, al cărui punct de vedere ne-a transmis că și-l însușește.
“Într-o lună, acest spital își închidea porțile”
Prepeliță ne-a explicat motivele care au dus la concedierea masivă de personal medical în toiul unei crize sanitare fără precedent în România și în lume.
Înainte de a concedia cele 90 de persoane, juristul spune că managementul Institutului de Psihiatrie Socola a trimis către DSP Iași o adresă prin care a cerut identificarea unor unități sanitare care ar fi avut nevoie de personal, însă DSP Iași nu a răspuns.
“Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor acestor salariați și a nevoilor sistemului medical, ne-am adresat către DSP Iași cu rugămintea de a ne sprijini în identificarea unor unități sanitare care au nevoie de acest personal, existând posibilitatea transferului. Nu am primit răspuns de la DSP, probabil dumnealor nu au identificat unități sanitare care să poată absorbi această forță de muncă”, a explicat juristul.
În orice caz, la banii pe care îi cheltuia cu plata salariilor, într-o lună, acest spital își închidea porțile.
Corneliu Prepeliță, jurist Spitalul Socola
El a adăugat că hotărârea de a disponibiliza 90 de persoane a fost “o decizie extrem de grea”.
Motivele: bani insuficienți pentru salarii și suspiciuni de fraudare a concursului
În spatele acestei concedieri colective, ne-a explicat Corneliu Prepeliță, există două motive principale – primul este o suspiciune de fraudare a concursului de angajare, anchetată în prezent de DNA Iași, iar al doilea constă în lipsa banilor pentru plata salariilor.
De unde să încep? Concursul de angajare a început la finalul lunii august 2019 și s-a finalizat undeva la jumătate lunii ianuarie 2020. Undeva prin septembrie 2019 s-a luat măsura suspendării acestui concurs, ca urmare a informațiilor venite de la DNA Iași.
Corneliu Prepeliță, jurist Spitalul Socola
“În cuprinsul ordonanțelor se menționa că s-a început urmărirea penală ca urmare a divulgării de informații confidențiale către persoane neautorizate – există suspiciunea că subiectele la proba scrisă au fost date unora dintre candidați. Ulterior intervenției DNA, Ministerul Sănătății a trimis Corpul de control și acesta a cerut Institutului de Psihiatrie să solicite instanței anularea acestui concurs”.
“În pofida acestei concluzii a Corpului de control, concursul de angajare s-a finalizat abia la jumătatea lunii ianuarie, iar cererea de anulare a concursului a fost promovată pe rolul Tribunalului Iași în decembrie 2019”, a explicat Prepeliță.
97% din cheltuieli mergeau pe salarii
Potrivit juristului de la Institutul Socola, în cele din urmă, după data de 20 decembrie, au fost încheiate contracte colective de muncă cu toți cei care promovaseră concursul, aproximativ 90 de persoane, dar salariile acestora împovărau veniturile spitalului, 97% din cheltuieli mergând către plata angajaților.
“S-a constatat o încărcătură bugetară de 97% din total de venituri și cheltuieli. Cu 3% nu poți să supraviețuiești, să plătești restul de cheltuieli necesare supraviețuirii unei unități medicale. Astfel încât, în urma acestei analize, contractele fiind încheiate cu mențiunea că va exista o perioadă de probă de 90 de zile care expiră la începutul lunii aprilie, nu se mai putea amâna luarea acestei decizii. În baza articolului 31, alineatul 3 din Codul Muncii, angajatorul are posibilitatea ca, în timpul sau la finalul perioadei de probă, să dispună încetarea raporturilor de muncă, fără preaviz, printr-o simplă notificare. Am întrebat Ministerul Sănătății și Ministerul Sănătății ne-a răspuns că putem lua această măsură”, a detaliat juristul Corneliu Prepeliță.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro