Înaltul oficial a spus că instructorii au fost uciși în Crimeea și a avertizat că orice alți iranieni de pe teritoriul ucrainean ocupat veniți în sprijinul invaziei Moscovei vor fi, de asemenea, vizați.

Danilov a declarat că iranienii au fost prezenți în Crimeea pentru a ajuta Rusia să piloteze dronele înarmate Shahed-136, furnizate de guvernul de la Teheran, dar nu a spus câți au fost uciși.

Rapoartele din presa israeliană din octombrie spuneau că 10 au murit în timpul atacurilor militare ucrainene în Crimeea ocupată. Danilov a spus clar că orice altă prezență militară iraniană va fi vizată.

„Nu ar trebui să fii unde nu e locul tău”, a spus Danilov, într-un interviu realizat la Kiev. „Au fost pe teritoriul nostru. Nu i-am invitat aici, iar dacă ei colaborează cu teroriștii și participă la distrugerea națiunii noastre, trebuie să-i omorâm.”

Și reprezentanții administrației americane au raportat despre prezența consilierilor iranieni în Crimeea.

Iranul și Rusia au negat atât furnizarea de drone, cât și prezența instructorilor. La începutul lunii noiembrie, șeful Ministerului iranian de Externe a declarat că țara a furnizat Rusiei drone, dar înainte de începerea războiului.

Val după val de atacuri aeriene rusești, inclusiv lovituri cu drone și rachete, au vizat din octombrie infrastructura energetică civilă a Ucrainei, cufundând țara în pene de curent, pe măsură ce frigul iernii a început să cuprindă toată țara.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri seara, la întâlnirea Consiliului de Securitate al ONU, că atacurile sunt „o crimă evidentă împotriva umanității” și a spus că Kievul va prezenta o rezoluție care condamnă „orice formă de teroare energetică”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încercat joi să dea vina pe Ucraina, spunând că „ar putea pune capăt tuturor suferințelor posibile ale populației civile” dacă va îndeplini „cerințele părții ruse”.

După ce inițial a negat prezența dronelor iraniene în Ucraina, guvernul de la Teheran a susținut că a furnizat Rusiei un „număr mic” de avioane fără pilot cu câteva luni înainte ca Vladimir Putin să lanseze o invazie totală a Ucrainei, în februarie.

Kievul și-a exprimat scepticismul cu privire la versiunea Iranului asupra evenimentelor, iar experții din ambele țări s-au întâlnit la solicitarea Teheranului pentru a discuta probele colectate de Ucraina.

„Iranienii continuă să insiste că nu sunt furnizori de arme pentru Federația Rusă, dar avem nevoie să ne confirme asta. Avem această confirmare astăzi? Nu, nu o avem”, a spus Danilov. „Înțelegem că aceste lucruri nu zboară fără ca [oamenii] să învețe cum să le opereze, iar rușii nu au creierul să-și dea seama singuri cum… În lumea modernă nu poți ascunde nimic. Este doar o chestiune de timp până când totul va fi făcut public.”

Danilov a mai spus că nu este clar dacă Iranul a livrat și Rusiei rachete balistice: „Încercăm să răspundem la această întrebare și vom face tot ce putem pentru a ne asigura că nu se va întâmpla”.

„Dar dacă se întâmplă, asta ne va spune două lucruri. În primul rând, că Rusia nu are capacitatea de a-și produce propriile rachete, cel puțin în numărul care i-ar permite să continue un război la scară largă. În al doilea rând, dacă o țară care a fost sancționată din 1979 are capacitatea de a produce astfel de arme, despre ce fel de sancțiuni vorbim? Deci ridică o mare întrebare despre aplicarea legii.”, a mai spus oficialul de la Kiev.

 
 

Urmărește-ne pe Google News