Relatia dintre stapan si caine trebuie sa fie afectuoasa si autoritara. Acest lucru nu inseamna insa rasfatare sau violenta, ci o continua relatie de comunicare si de respect reciproc.
Schimbarea stapanului in cadrul acestui lung proces de instruire poate avea urmari negative, generand un dezechilibru emotional din partea cainelui.
Un animal poate fi pedepsit daca este neascultator, dar acest lucru nu trebuie facut cu violenta.
Autoritatea, odata pierduta in fata unui caine, se va recastiga foarte greu.
Exercitiile nu trebuie sa fie epuizante. Dupa fiecare exercitiu, e obligatorie o scurta pauza.
Inaintea inceperii fiecarui antrenament, cainele trebuie lasat liber cel putin cinci minute, pentru a se descarca de un plus de energie care ar putea fi daunatoare lucrului. Intotdeauna se va incepe cu exercitii de complexitate scazuta.
Orice exercitiu invatat pe terenul de antrenament trebuie repetat identic si in alte medii.
In cazul in care cainele se accidenteaza sau manifesta indiferenta, exercitiile trebuie imediat intrerupte, iar probele reluate a doua zi.
In zilele cu program incarcat si tensionat al stapanului, programul va fi anulat. Orice stare de nervozitate, pe care cainele o percepe cu mare sensibilitate, nu poate fi in folosul atmosferei de invatare.
Exercitiile trebuie facute inaintea hranirii caine-lui, deoarece procesul digestiv este lent si acest lucru poate influenta negativ munca.
Inaintea fiecarui ciclu de antrenament, cainele trebuie examinat de un medic veterinar, pentru a avea un bilant general asupra starii lui de sanatate.
La inceput, exercitiile trebuie sa aiba loc departe de orice factor de distragere a atentiei.
In cazul in care cainele nu executa ordinul, el trebuie imediat certat, dar nu agresat. Se impune insa repetarea exercitiului sau a ordinului, cu multa rabdare.
Exercitiile de atac si de aparare nu se vor face in fiecare zi, ci la intervale regulate de timp.
O mare importanta in cadrul unui antrenament o are modul de alternare al exercitiilor monotone si neplacute cainelui, cu cele placute si chiar asteptate de acesta.
Dupa terminarea exercitiilor, cainele nu trebuie lasat sa bea imediat apa, dar este obligatoriu sa fie lasat liber cateva minute.
In cazul muncii in colectiv, care este indicata uneori, intreaga atentie a cainelui trebuie acordata stapanului. Exista pericolul atasamentului de joaca cu alti caini, fapt care diminueaza insa capacitatea de atentie a cainelui.
Fiecare intrerupere de exercitiu se face doar la comanda stapanului.
Antrenamentele si exercitiile nu trebuie sa aiba o durata fixa, atat pentru ca metodele de lucru nu sunt uniformizate, cat si datorita capacitatii de asimilare diferita de la un individ la altul.
Nu exista metode ideale de educare, care sa se poata aplica tuturor cainilor. Fiecare caine trebuie tratat in functie de temperament, caracter, varsta si nivel de instruire.
Nu trebuie sa se urmareasca din start o executie perfecta, deci vom da timp cainelui sa deprinda o comanda, de exemplu „SEZI”, si numai atunci cand aceasta a fost invatata si executata prompt vom face mici retusuri.
Exercitiile, odata asimilate, vor fi mereu repetate, fiind intotdeauna perfectibile, cu conditia sa fie controlate in medii diferite.
„Tesy este o catelusa rasa Pekingese, in varsta de un an. Cuminte, ascultatoare, jucausa (adora sa se joace cu alti catelusi), este innebunita dupa dulciuri, mai ales dupa bomboane. Roade cam tot ce-i iese in cale si detesta pisicile. Cu toate acestea, este rasfatata familiei”, ne-a scris stapana ei, Elena Cioponea, din Pitesti.