Statele din UE își planifică redeschiderea treptată pentru turiștii străini. În Italia, unde turismul reprezintă 13% din PIB, conform cifrelor guvernamentale, o insulă a furat startul, anunând că în curând va fi „liberă de Covid”, pentru a atrage vizitatori, relatează CNN. Este vorba despre insula Capri, situată în Golful Napoli.

Weekendul trecut, guvernatorul regiunii Campania, Vicenzo de Luca, a anunțat că programul de vaccinare este aproape încheiat.

Ne pregătim să primim milioane de turiști și să îi împiedicăm să meargă în Spania sau Grecia. Acum… este esențial să nu pierdem timpul. Sectorul hotelier trebuie să ia decizii în mai, altfel vom pierde un întreg sezon turistic.

Guvernatorul Vicenzo de Luca:

Primarul orașului Capri, Marino Lembo, a declarat pentru CNN că 80% din cei 15.000 de locuitori au primit prima doză de vaccin. Până la sfârșitul acestei săptămâni, toți lucrătorii din sectorul turismului care nu locuiesc pe insulă, dar merg acolo la serviciu, vor fi vaccinați.

„Este un mesaj foarte puternic pe care îl trimitem către întreaga lume – puteți veni aici în siguranță totală”, a spus el.

Sergio Gargiulo, care conduce Federalberghi, o asociație ce reprezintă cele circa 60 de hoteluri de pe insulă, a fost și el de acord. „Insula nu este afectată de COVID, dar, pentru turiștii care doresc, putem realiza teste PCR și le putem furniza rezultatul în timp util, înainte de plecarea lor”, a mai spus el.

Un an devastator pentru turism

În 2020, sectorul turistic din Capri a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 70% din cauza pandemiei, spune Gargiulo. Sunt rezultate devastatoare pentru o destinație care se bazează atât de mult pe turism.

Autoritățile spun că insula are multe de oferit, mai ales în această perioadă, a distanțării sociale. „Pe lângă locurile mai cunoscute și faimoasa piazzetta în care toată lumea se întâlnește, Capri oferă trasee naturale fantastice, potrivite pandemiei”, spune Ludovica Di Meglio, șeful departamentului de turism din Capri.

Luigi Esposito, un ghid specializat în excursii în aer liber pe insulă, spune că, deși Capri este cunoscută pentru turism de lux, traseele sale în aer liber sunt un punct de atracție major. „Capri nu înseamnă doar băi și mondenitate. Chiar și oaspeților hotelurilor de cinci stele le place să meargă – îi duc să descopere locurile secrete ale insulei”, spune el.

În această săptămână, Esposito a fost apelat pentru un traseu în luna septembrie. Este prima rezervare în aproape doi ani, spune el.

Strategia vaccinării, adoptată de mai multe insule

Capri nu este singura insulă care își intensifică campania de vaccinare înainte de sezonul estival. Vecina sa din Golful Napoli, Procida – care va fi capitala culturii italiene în 2022 – a finalizat toate vaccinările cu câteva zile înainte de Capri. Ischia, cealaltă insulă din golf, urmează să-și finalizeze propriul program cât de curând, spune guvernatoryul De Luca.

Italia are aproximativ 30 de insule mici, care trec de la perioade în care sunt aproape nelocuite la înghesuiala turistică din fiecare vară. Majoritatea au asistență medicală limitată, iar guvernul italian a autorizat planuri de vaccinare în masă pentru acestea.

Concentrarea pe insule nu a trecut neobservată de alte destinații turistice. Ghizii turistici din Veneția, Florența și Cinque Terre nu au prioritate la vaccinare.

„Ei mă întreabă: «De ce voi sunteți complet vaccinați și noi nu suntem?». Le răspund, fără să vreau să discreditez pe nimeni, că insula Capri este cunoscută în toată lumea, are o vizibilitate mai mare. A avea Capri liberă de COVID este un câștig pentru toată lumea”, mai spune Esposito.

La o întâlnire cu miniștrii turismului G20, desfășurată la începutul acestei luni, premierul italian Mario Draghi a spus că, înaintea „certificatului verde” european, Italia va lansa propriul permis turistic, până la jumătatea lunii mai.

În prezent, toți vizitatorii Italiei trebuie să stea în carantină cel puțin cinci zile. Cu permisul, însă, Italia va renunța la izolarea turiștilor vaccinați și a celor care au avut COVID în ultimele șase luni.

Până la 10 mai, circa 24 de milioane de vaccinuri au fost administrate în Italia, iar puțin peste 12% din populație este complet vaccinată. Conform autorităților, peste 13% dintre italienii cu vârsta peste 80 de ani și 31% dintre cei peste 70 de ani încă așteaptă prima lor doză.

 
 

Urmărește-ne pe Google News