În instantaneele Copernicus se vede, în două imagini alăturate, același cadru surprins din spațiu la zece zile diferență – pe 1 august, când partea de nord a insulei Evia este complet înverzită, și pe 11 august, după izbucnirea incendiilor, când se vede cât de puternic a fost pârjolită insula.

O măsurătoare aproximativă arată că nordul insulei a fost ars pe o suprafață de peste 30 de kilometri pe direcția Nord-Sud și pe cel puțin 20 de kilometri pe direcția Est-Vest.

Suprafața devastată de incendii depășește 50.000 de hectare, potrivit calculelor Copernicus.

În altă imagine se vede fumul de la incendii cum se ridică deasupra insulei – fotografie realizată de la o distanță de aproximativ 800 de kilometri, altitudinea la care orbitează sateliții Sentinel.

Incendiile de pe insula Evia au fost atât de puternice, încât Grecia s-a văzut nevoită să ceară ajutor internațional.

Începând de duminica trecută, și pompierii români, elogiaţi în presa elenă, au intervenit pentru stingerea incendiilor din zona Spathari a Insulei Evia.

Convoiul format din mașinile de intervenție și suport care a plecat cu 108 pompieri salvatori de la București a ajuns sâmbătă în Atena și a fost direcționat imediat către Insula Evia.

Libertatea a publicat marți un reportaj realizat pe teren de trimișii speciali ai ziarului cu pompierii români care au impresionat Grecia.

Fotoreporterul Vlad Chirea a surprins imagini impresionante cu ceea a rămas în urma incendiilor care au devastat Insula Evia.

Mercuri, 11 august, au apărut primele semnale pozitive: incendiile din insula grecească Evia, pe cale „să fie stăpânite”, a spus un primar local.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a prezentat scuze publice pentru modul în care autoritățile au gestionat incendiile de vegetație izbucnite în mai multe zone din Grecia și a anunţat că a aprobat un pachet de asistenţă de 500.000.000 de euro pentru Insula Evia şi regiuna Attica, de lângă Atena.

Foto: European Union, Copernicus Sentinel-2

 
 

Urmărește-ne pe Google News