Trei incendii majore continuau să ardă în Grecia în weekend, unul dintre ele amenințând orașe întregi și secționând în două marea insulă Evia, unde partea de nord a rămas mai mult sau mai puțin izolată.

Unde ard incendiile din Grecia Sursa: Sistemul european de informații privind incendiile forestiere

O flotilă formată din 10 nave – două bărci ale Gărzii de Coastă, două feriboturi, două nave de pasageri și patru de pescari – așteaptă pe malul stațiunii Pefki, aproape de nordul insulei, gata să evacueze mai mulți localnici și turiști, dacă era nevoie.

Incendiul din Evia, perfect vizibil din satelit

Mii de oameni au părăsit deja insula, unii dintre ei târziu, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

În acest timp, pompierii au luptat cu flăcările pentru a salva Istiaia, un oraș de 7.000 de locuitori din nordul insulei, dar și câteva sate din apropiere, încercând să sape șanțuri în jurul localităților, cu ajutorul buldozerelor.

Flăcările, în apropiere de satul Limni, de pe insula Evia FOTO: Profimedia

Un număr de 263 de pompieri greci, ajutaţi de 66 de vehicule şi de 200 de colegi veniţi din Ucraina şi România, au fost desfăşuraţi duminică dimineaţă în nordul insulei, ajutaţi de şapte avioane cisternă şi de elicoptere transportând apă, au informat surse ale pompierilor.

Flăcările ameninţă casele din satele Ellinika, Vasilika şi Psaropouli, după ce au distrus deja sute de locuinţe în regiune.

Vești bune, după problemele din nordul Atenei

Celelalte focare periculoase erau cel din sudul Peloponezului, aproape de vechiul sit olimpic, și cel din Fokida, în regiunea centrală a Greciei, la nord de Atena.

Incendiul din Peloponez s-a mișcat spre est, depărtându-se de situl olimpic, dar amenințând mai multe localități.

Situaţia s-a stabilizat, în schimb, la nord de Atena, unde flăcările au devastat mai multe localităţi, începând de marţi, dar care duminică erau în remisiune, potrivit pompierilor.

Pompierii, în luptă cu flăcările, la nord de Atena FOTO: EPA
Pompierii speră să aducă sub control incendiul din nordul Atenei FOTO: EPA
Flăcările din nordul capitalei au devastat păduri și case FOTO: EPA

Nikos Hardalias, viceministrul pentru protecție civilă, a anunțat că speră ca pompierii să aducă sub control, duminică, acest focar.

Fumul degajat de incendii se răspândea încă peste Atena. Sâmbătă, autoritățile îi sfătuiseră pe locuitorii capitalei să rămână în case.

Mai mult ajutor din Europa

Premierul Kyriakos Mitsotakis a vizitat sâmbătă departamentul pompierilor din Atena și și-a exprimat „tristețea adâncă” pentru moartea unui pompier voluntar.

Șeful guvernului a asigurat că oferirea de ajutor tuturor celor afectați de incendii va fi prioritatea sa politică. El a subliniat, de asemenea, că toate zonele arse vor fi reîmpădurite.

„Când această vară de coșmar se va termina, ne vom întoarce atenția spre repararea pagubelor cât mai repede posibil”, a spus Mitsotakis.

O mare problemă este că numărul mare de incendii active – în prezent, peste 50 – a pus la grea încercare resursele pompierilor locali.

După ce a cerut ajutor prin intermediul sistemului UE, în Grecia au sosit numeroși pompieri din România, Franța, Spania, Cipru, Croația, Suedia, Polonia, dar și din Ucraina, Israel, Elveția sau SUA.

Sâmbătă și Germania a anunțat trimiterea a peste 200 de pompieri, cu mai bine de 40 de vehicule. Ajutor va veni și din Egipt și Cehia.

Peste 56.000 de hectare au fost distruse de flăcări în ultimele zile în Grecia, potrivit Sistemului european privind incendiile forestiere (EFFIS).

Aproximativ 1.700 de hectare au fost, în medie, distruse de incendii în aceeaşi perioadă între 2008 şi 2020.

 
 

Urmărește-ne pe Google News