Aflată la doar 45 de kilometri de coastele țării noastre, Insula Șerpilor a ajuns în atenția internațională la începutul invaziei Rusiei din Ucraina, atunci când micuței sale garnizoane i s-a cerut să se predea sau să suporte consecințele.
Confruntați cu amenințarea unui bombardament executat de navele rusești, inclusiv de crucișătorul Moskva, garnizoana a decis inițial să nu cedeze. „Navă rusească, du-te dracului!”, a fost răspunsul unui militar ucrainean, Roman Hribov, devenit celebru acum.
Multe lucruri s-au întâmplat de atunci. Rușii au preluat controlul asupra insulei, unii dintre militarii ucraineni au fost luați prizonieri, apoi eliberați. Iar crucișătorul Moskva, nava-amiral a flotei ruse din regiune, a fost lovit de rachetele ucrainene și se odihnește pe fundul Mării Negre.
În prezent, insula de 0,2 kilometri pătrați rămâne în centrul unui conflict dur. Ucraina și Rusia poartă o luptă pentru controlul Mării Negre, dar și o bătălie propagandistică, foarte importantă și ea pentru războiul general, scrie Financial Times.
Un lucru important este că Moscova nu a reușit să își consolideze poziția de pe insulă pentru a-și asigura apărarea împotriva atacurilor aeriene și cu drone ucrainene. Dar nici Ucraina, care are o capacitate navală limitată, nu poate aduna suficientă forță militară pentru a recâștiga controlul și pentru a menține insula.
Crucială pentru ambele tabere
Lupta pentru micuța insulă este un microcosmos al războiului în sine. Insula Șerpilor are o importanță strategică, deoarece o bază militară consolidată acolo ar putea domina o zonă care se întinde pe sute de kilometri. Dar lupta a căpătat și o semnificație simbolică, folosită de ambele tabere pentru a ridica moralul.
Insula Șerpilor „este utilă din punct de vedere strategic”, a declarat un oficial occidental, citat de Financial Times. „Dar are, de asemenea, un simbolism care este posibil să fie și mai important”, a adăugat acesta.
Fără copaci și fără o sursă de apă dulce, dar cu un heliport și două porturi de mare adâncime, insulița se află în mijlocul căilor de navigație cruciale ale Ucrainei. De asemenea, ea se află la doar 45 km de coasta României, membră a NATO.
Dacă ar împiedica Moscova să folosească insula ca bază navală și de rachete, Kievul ar face astfel un pas spre spargerea blocadei economice rusești din Marea Neagră. În prezent, această blocadă împiedică exporturile maritime ale Ucrainei, inclusiv cele de cereale, de care multe țări au mare nevoie.
Pentru Rusia, insula ar putea servi drept bază pentru a ataca Odesa și pentru a extinde conflictul în Moldova și în regiunea separatistă Transnistria, aliată a Moscovei. Ar putea chiar să împiedice, potențial, desfășurarea de arme și trupe NATO din România, consideră Financial Times.
„Cel care controlează insula poate bloca în orice moment circulația navelor comerciale în toate direcțiile spre sudul Ucrainei”, a declarat vineri Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene.
Până în prezent, Ucraina a zădărnicit încercările rusești de a transforma Insula Șerpilor într-o bază sigură, lovind sistemele de apărare antiaeriană și navele de reaprovizionare rusești. Atacurile executate de avioanele ucrainene și de dronele turcești Bayraktar au produs de fapt unele dintre cele mai spectaculoase succese militare ale Ucrainei.
O înregistrare video postată de forțele armate ucrainene pe 8 mai a surprins un presupus atac cu dronă care doboară un elicopter rusesc ce plutește deasupra insulei. Cu două zile mai devreme, o altă înregistrare video arăta că atacurile cu drone au scufundat o navă de patrulare rusă și au distrus un sistem de rachete cu rază scurtă de acțiune.
„Iată ce se întâmplă când nu ai fost invitat pe Insula Șerpilor”, spunea postarea.
Moscova are propria versiune a evenimentelor. În cursul atacului, potrivit Ministerului Apărării, Rusia a doborât patru avioane ucrainene, aproape 30 de vehicule aeriene fără pilot și cel puțin trei elicoptere. Cel puțin 20 de „sabotori” ucraineni ar fi fost, de asemenea, uciși, inclusiv comandantul adjunct al marinei ucrainene, colonelul Ihor Bedzai. Ucraina a confirmat moartea lui Bedzai, dar nu și bătălia în care acesta a murit.
„Această aventură s-a încheiat cu un dezastru pentru Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt Igor Konașenkov.
O poziție greu de apărat
Michael Kofman, expert pe tema Rusiei la think-tank-ul militar CNA, este însă mai puțin convins de versiunea Moscovei.
„Se poate observa din operațiunea rusă că încă nu este clar ce încearcă să facă acolo”, a declarat el pentru podcastul War on the Rocks. „Armata rusă a depus eforturi care nu au fost bine coordonate… a trimis unități militare fără sprijin aerian, apoi le-a pierdut pe acestea și a trimis alte unități pentru a le recupera, apoi a trimis o unitate de forțe speciale cu un elicopter, care a fost eliminată de dronele turcești”, a explicat Kofman.
Armata rusă a avut dificultăți similare în a organiza operațiuni militare coordonate în bătălia pentru Donbas, unde se concentrează acum cea mai mare parte a luptelor.
Din punct de vedere militar, analiștii spun că Insula Șerpilor este foarte greu de apărat – deoarece este foarte mică și descoperită. Cu excepția cazului în care Moscova reușește să instaleze sisteme de apărare antiaeriană sau să plaseze în apropiere o navă de luptă cu sisteme similare, „pozițiile rusești pe insulă sunt nesustenabile”, a subliniat Rochan Consulting, un grup de analiză militară, într-un briefing din 15 mai.
„Niciuna dintre opțiuni nu pare viabilă în prezent”, au apreciat experții.
Obiectivul imediat al Ucrainei nu este de a controla fizic Insula Șerpilor, deoarece propriile sale trupe ar fi la fel de vulnerabile ca și cele ale Rusiei. Mai degrabă, aceasta dorește să împiedice Moscova să își fortifice poziția și să instaleze sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, care ar putea proteja zona și ar permite operațiuni navale.
Andrei Zagorodniuk, fost ministru ucrainean al apărării care consiliază guvernul pe teme de securitate, a declarat că controlul de facto al Rusiei asupra Insulei Șerpilor „devine mai puțin important dacă distrugem tot ce sosește”.
Zagorodniuk a declarat că două platforme petroliere din apropiere – aflate acum sub control rusesc – sunt, de asemenea, folosite de Rusia ca platforme militare pentru a controla și bloca transportul maritim.
„Trebuie să le interzicem accesul la apele noastre teritoriale”, a spus Zagorodniuk. „Este foarte important din perspectiva supraviețuirii economice, în cazul în care războiul se prelungește”, a adăugat acesta, potrivit Financial Times.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina