Reprezentanții Guvernului au anunțat marți că unele dintre insulele mai mici, periferice, au fost grav afectate. Toate casele de pe o insulă au fost distruse, în timp ce pe o alta, doar două locuințe au mai rămas în picioare.
Zeci de case de pe insula principală Tongatapu au fost, de asemenea, avariate, iar sursele de apă au fost „grav afectate” de cenușa vulcanică.
În Nomuka, parte a grupului sudic de insule Haʻapai pământul și copacii sunt acoperiți de cenușa vulcanică relatează The Guardian. Imaginile din satelit analizate de ONU arată scene similare în Kolomotua, Tongatapu și Fafaa Village, Kolofoou: unele clădiri au rămas în picioare, în timp ce altele par să se fi prăbușit, iar întregul peisaj este acoperit de cenușă gri.
Pista Aeroportului Internațional Fuaamotu pare să fi fost inundată și este parțial acoperită fie de cenușă, fie de pământ. Zborurile au fost oprite temporar, iar rutele de transport maritim sunt întrerupte, au mai precizat reprezentanții Guvernului.
Erupția vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai, la 65 km nord de capitala Tonga, este considerată cel mai notabil eveniment vulcanic din ultimii 30 de ani.
Erupția, urmată de tsunami, a dus la întreruperea comunicațiilor, iar locuitorii insulelor ar putea fi izolați pentru câteva săptămâni după ce verificările au confirmat că unul dintre cablurile de comunicații care leagă insulele de lumea exterioară a fost rupt în cel puțin un loc.
Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat luni că nu a fost încă stabilit contactul cu multe regiuni de coastă dincolo de capitala Nukualofa.
„Nuku‘alofa este acoperită cu straturi groase de praf vulcanic, dar în rest situația este calmă și stabilă. Nu am primit încă vești din alte zone de coastă”, a spus Ardern.
Trei decese au fost confirmate
Potrivit unui prim bilanț anunțat de autoritățile din Tonga, trei persoane și-au pierdut viața. Este vorba despre doi localnici – o femeie de 65 de ani și un bărbat de 49 de ani – și o altă femeie din Marea Britanie.
Ministrul Afacerilor Externe din Noua Zeelandă, Nanaia Mahuta, a declarat marți că cenușa ar putea crea probleme în privința accesului avioanelor cu ajutoare.
Noua Zeelandă a trimis două nave care transportă apă și alte provizii în Tonga, iar Mahuta a spus că guvernul țării sale a alocat încă 500.000 de dolari ca asistență umanitară pentru insulele din Pacific.
De asemenea, forța de apărare australiană a trimis luni un avion de supraveghere pentru a evalua daunele suferite de infrastructura critică, precum drumurile, porturile și liniile electrice.
Foto: Profimedia