Conform sursei citate, la întâlnire au fost convocați mai mulți miniștri, dar și Raed Arafat.

Pentru controlul pestei, Guvernul a aplicat măsuri suplimentare de monitorizare, control şi combatere a bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea virusului şi să se limiteze pierderile generate de evoluţia focarelor.

Totodată, au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acţiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar şi acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreţi morţi şi pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă. În cazul pestei porcine africane este interzisă valorificarea produselor şi subproduselor de la animalele tăiate, ucise sau altfel afectate.

Focare de pestă porcină africană au fost confirmate în mai multe judete din țară. De exemplu, recent, virusul Pestei Porcine Africane a fost depistat la doi mistreți din Sălaj. Animalele erau moarte, într-o pădure.

Săptămâna trecută, în judeţul Brăila au fost sacrificate mii de animale din gospodării din comunele Berteştii de Jos, Frecăţei şi Stăncuţa. Măsurile nu au împiedicat virusul să ajungă şi în localităţile Măraşu, Măgura şi Băndoiu, toate din Insula Mare a Brăilei.

Autorităţile au confirmat noile focare şi au început să eutanasieze porcii bolnavi şi pe cei care au intrat în contact cu animalele bolnave.

Până în prezent, au fost sacrificaţi 3.014 porci, iar echipele de teren nu s-au confruntat cu situaţii deosebite, provocate de proprietarii animalelor. Totuşi, pierderile financiare sunt mari, astfel încât autorităţile au luat măsuri speciale în jurul marilor ferme de porci din judeţul Brăila.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News