Întâlnirea este programată pentru la ora 12.30 (n.r. – 13.30 ora României) la Bruxelles și va dura o oră, a scris pe Twitter un purtător de cuvânt al președintelui Consiliului European, Charles Michel. Ea are loc înainte de un summit al UE cu Uniunea Africană. Discuțiile cu Rusia vor fi clasificate ca fiind informale, prin urmare nu va fi adoptată o declarație comună la finalul ei.

Ideea de a profita de faptul că liderii UE se află la Bruxelles pentru a discuta situația cu Rusia a fost sugerată de câteva zile pe fondul temerilor că situația de la granița cu Ucraina, unde Rusia a strâns peste 130.000 de militari, ar putea umbri întâlnirea cu liderii africani.

„Alternativa, de a anula summitul cu Uniunea Africană era mai rea decât de a continua și apoi a risca să fie umbrit summitul”, a spus un diplomat.

Moscova a anunțat luni că unele dintre exercițiile sale militare de lângă graniță se apropie de sfârșit. Marți, Ministerul rus al Apărării a declarat că unele unități vor fi retrase în garnizoane. Cu toate acestea, secretarul general al NATO a precizat că nu există dovezi concrete că Rusia își retrage cele mai amenințătoare arme.

„În cazul în care Kremlinul alege violenţa împotriva Ucrainei, răspunsul nostru va fi unul puternic şi unit”, a spus şefa Comisiei Europene, într-un discurs rostit în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Ursula von der Leyen a apreciat drept un semn bun decizia Rusiei de a retrage o parte din trupele și echipamentele militare din Ucraina, dar a precizat că, în același timp UE are pregătit un pachet „robust și cuprinzător” de sancțiuni împotriva Rusiei.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și reprezentantul UE pentru politică externă, Josep Borrell, au avut poziții similare privind acțiunile Rusiei.

„Îndemnăm Rusia să facă pași concreți și tangibili către detensionare pentru că aceasta este condiția pentru dialogul politic sincer”, a spus Michel. „Nu putem încerca veșnic diplomația de o parte, în timp ce cealaltă parte adună trupe”.

Atât Michel, cât și Borrell și-au exprimat îngrijorarea cu privire la votul din parlamentul Rusiei care îl îndeamnă pe Vladimir Putin să recunoască independența a două regiuni separatiste din Ucraina susținute de forțe de ocupație pro-ruse, o mișcare care este văzută drept o amenințare la adresa eforturilor diplomatice de a evita un război mai larg între cele două țări.

.

 
 

Urmărește-ne pe Google News