O cearta conjugala este suficienta pentru ca o rana sa se vindece cu o zi mai tarziu. Iar daca disputa nu este una singulara, ci un semn al neintelegerii cronice care domneste intre soti, atunci tesuturile se regenereaza si mai lent, potrivit oamenilor de stiinta americani, relateaza ziarul “Rzeczpospolita”.

Cercetatorii de la Universitatea americana din Ohio au studiat 42 de cupluri casatorite. La inceput, ei i-au rugat pe soti sa vorbeasca despre lucrurile pe care ar dori sa le faca pentru ca viata lor sa fie mai placuta. Rezultatul a fost o discutie prieteneasca si constructiva. Dupa doua luni, perechile au fost chemate din nou la clinica. De data aceasta, cercetatorii i-au rugat pe parteneri sa discute despre lucrurile care nu le plac la ei. Discutia s-a transformat intr-o cearta mai mult sau mai putin politicoasa. In timpul ambelor vizite, cercetatorii le-au provocat persoanelor care au participat la studiu rani minore pentru a putea urmari efectele discutiilor.

Rezultatul observat imediat a fost incetinirea vindecarii ranilor ca urmare a discutiei in contradictoriu. Dupa cearta, ranile s-au vindecat cu o zi mai tarziu decat dupa discutia prieteneasca.

Specialistii au mai pus perechile sa completeze niste formulare intocmite de psihologi. Pe baza lor si a inregistrarilor discutiilor dintre soti, ei au stabilit in ce masura este legat stresul de convietuirea zilnica a perechilor. S-a dovedit ca lipsa permanenta a intelegerii intre soti are o influenta enorma asupra rapiditatii vindecarii ranilor. In casniciile reusite, bazate pe intelegere, ranile s-au vindecat de doua ori mai repede decat in cele in care sotii nu au o relatie prea buna.

Cercetatorii au explicat si motivele acestui fenomen: atunci cand suntem stresati, nervii elibereaza hormonul numit NPY in cantitate mult mai mare decat de obicei, iar acesta ajunge in sange. In mod normal, NPY este foarte util pentru sistemul imunitar si indeplineste un rol dublu – pune in functiune celulele care lupta impotriva intrusilor in organism si le blocheaza atunci cand pericolul a trecut. Cand suntem stresati si hormonul NPY este in cantitate mare, celulele respective primesc semnalul de incetare a luptei inainte sa-l fi invins pe dusman. De aceea, stresul deregleaza sistemul imunitar, facand ca organismul nostru sa fie expus infectiilor si ca ranile sa se vindece greu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News