Uraganele sunt fenomene complexe, care apar în mod natural – extrem de dificil de prevăzut, cu sau fără creșterea temperaturilor globale. Oamenii de știință se feresc să lege direct uraganele de schimbările climatice, principalul motiv fiind că acestea sunt evenimente destul de rare și nu există o cantitate suficient de mare de informații istorice.
Există însă o serie de fapte care pot fi spuse cu certitudine:
- O lege a fizicii bine stabilită, ecuația Clausius-Clapeyron, spune că o atmosferă mai caldă ține mai multă umiditate.
- Pentru fiecare grad suplimentar în încălzire, atmosfera poate deține cu 7% mai multă apă. Acest lucru tinde să facă precipitațiile chiar mai extreme.
- Creșterea temperaturii apelor mării. „Apele din Golful Mexic sunt cu aproximativ 1,5 grade mai calde decât erau în 1980-2010”, a declarat Sir Brian Hoskins de la Institutul Grantham pentru Schimbările Climatice. „Acest lucru este foarte important, deoarece înseamnă potențialul pentru o furtună mai puternică. Contribuția încălzirii globale la încălzirea alpelor din Golf nu poate fi contestată”, a mai spus acesta.
Cercetătorii sunt, de asemenea, destul de încrezători în corelarea intensității precipitațiilor din zona Houston la schimbările climatice. „Acesta este tipul de eveniment, în ceea ce privește ploile extreme, pe care ne-am aștepta să le vedem mai mult într-un climat de încălzire”, a declarat dr. Friederike Otto de la Universitatea din Oxford.
Avocații de mediu ridică problema dacă evenimentele precum Harvey ar trebui să fie denumite în continuare „Fapte ale lui Dumnezeu” având în vedere că sunt sunt agravate de emisiile provenite din combustibili fosili.
Într-un comentariu în revista Nature Geoscience, se vorbește despre luarea unor măsuri împotriva unor țări care nu contribuie la efortul global de reducere a emisiilor. Totuși, procesele care urmăresc să repartizeze răspunderea pentru evenimente climatice au eșuat în trecut.
Avocații de la firmele Client Earth in London și Earth and Water Law in Washington spun că este probabil ca acest lucru să se schimbe. Ei cred că o nouă ramură a cunoașterii, numită știință de atribuire, va permite instanțelor să decidă cu încredere că evenimente individuale au fost exacerbate de schimbări climatice provocate de om. În acest fel, ei cred că guvernele și firmele riscă să fie judecate cu succes dacă nu își reduc emisiile.
Trump, schimbările climatice și Harvey
Grupurile conservatoare cu legături strânse cu administrația Trump au căutat să ridiculizeze legătura dintre schimbările climatice și evenimente precum furtuna tropicală Harvey, pe fondul avertismentelor oamenilor de știință că furtunile sunt exacerbate de temperaturile de încălzire.
Myron Ebell, care a condus echipa de tranziție a Agenției pentru Protecția Mediului când Donald Trump a devenit președinte, a declarat că ultimul deceniu a fost o „perioadă cu activitate scăzută a uraganelor ” și a subliniat că uraganele precedente au avut loc atunci când emisiile au fost mai scăzute.
„În loc să pierdem sume colosale de bani pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, sume mult mai mici ar trebui cheltuite pentru îmbunătățirea infrastructurii care protejează costurile din Golf și Atlantic”, a spus Ebell, director pentru politici de mediu la Institutul Competitiv Enterprise, Thinktank care a primit donații de la companii de combustibili fosili cum ar fi Exxon Mobil.
Donald Trump a anunțat în luna iunie că va retrage SUA din acordul de la Paris, afirmând că această înțelegere nu este în avantajul economiei americane. Decizia sa a stârnit nemulțumiri printre liderii mondiali.
„Cred că a văzut de asemenea (la el acasă) mobilizarea oraşelor, statelor, a lumii din afaceri şi a propriului anturaj pentru ca Statele Unite să rămână angajate în lupta împotriva încălzirii”, a mai spus Macron.
Anterior, preşedintele american a declarat că „s-ar putea întâmpla ceva” cu privire la Acordul de la Paris, în conferinţa sa de presă comună cu şeful statului francez.
Citește și: EXCLUSIV / A furat un cărucior cu tot cu bebeluș! O româncă a declanșat un scandal uriaș în Danemarca după ce a comis o infracțiune vecină cu răpirea
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!