Pe 13 decembrie a avut loc prima întrunire oficială a Organizației AUR Murgeni, iar unul dintre membri este Petrea Sandu, zis „Flagăra”, liderul celor care de mai mulți ani pun pe jar polițiștii și jandarmii din Vaslui.
Petrea Sandu și membrii clanului pe care îl conduce s-au înrolat în partidul AUR, care a reușit să intre în Parlament, obținând 9% din voturi la alegerile din 6 decembrie.
„Trăiască PARTIDUL NOSTRU AUR. ÎMPREUNĂ CU NEAMUL MEU, EU PREȘEDINTELE PARTIDULUI AUR”, a scris Sandu pe pagina sa de Facebook.
De altfel, șeful organizației orășenești AUR din Murgeni, Nicolae Constantin, zis și Sabay Sabay, împreună cu Sandu Petrea, a chemat toți membrii la întâlnirea de sâmbătă, 19 decembrie, de la Centrul Civic al Vasluiului. Între ei se află și liderii AUR, în frunte cu George Simion.
AUR organizează mai multe întâlniri cu simpatizanții din toată țara, după succesul de la alegeri.
Simion: „Nu acceptăm în partid oameni cu condamnări definitive”
Contactat de Libertatea, copreședintele AUR, George Simion, a transmis: „Ajung azi la Vaslui, o să văd despre ce este vorba. Avem în organizația locală din Murgeni și etnici romi, fiindcă acest oraș este format majoritar din etnici romi”.
Noi am fost acuzați că suntem legionari, extremiști, rasiști, dar avem în rândurile partidului și etnici romi, lipoveni ori maghiari. Nu suntem partid extremist!
George Simion:
„O să vedem situația de la Vaslui, cert e că nu acceptăm în partid oameni cu condamnări definitive. O să analizăm fiecare caz în parte”, a mai spus Simion.
După ce a discutat cu simpatizanții din Vaslui, Simion a precizat: „Au venit câțiva oameni din Murgeni, erau băieți tineri, liderul are maximum 35 de ani. Bulibașa s-a băgat în seamă, el e membru PSD, nu reprezintă AUR”.
Murgeni, teatrul răfuielilor sângeroase între clanurile Sandu și Murui
Chiar în vara acestui an, orașul Murgeni a fost teatrul unor răfuieli sângeroase, care au transformat zona într-una „specială, de siguranță publică”, drept măsură de urgență, care să înlăture confruntările dintre membrii clanului Sandu și cei din clanul Murui, rivalii din zonă. Peste 100 de jandarmi și lucrători SAS din câteva județe au stat la Murgeni, ca să asigure ordinea publică.
- 8 iunie. Orașul Murgeni a fost declarat zonă specială de siguranță publică după un conflict cu 200 de persoane, care s-au bătut cu săbii și bâte. Zeci de persoane au fost reținute. În Murgeni au fost instituite măsuri speciale de securitate, după câteva zile, sute de persoane s-au bătut în stradă. Localitatea a fost „zonă specială de siguranţă publică” pentru 30 de zile.
- 13 august. Unul dintre cei din clanul Sandu, Sergiu, fiul șefului, un tânăr care participa și el la scandal, ca să-și apere tatăl, a fost spulberat de o mașină care trecea cu viteză, iar o tânără de 21 de ani a fost rănită, după ce bărbatul a intrat cu mașina în mulțimea adunată pe stradă, scrie ziarul local Vremea Nouă.
- 16 august. Șase membri ai clanului Murui, arestați după incidentele de la Murgeni. Intenția lor era să îl omoare pe șeful clanului Sandu, așa că s-au îndreptat spre casa acestuia și au intrat peste el să-l „execute”. Violențele din orașul cu 7.600 de locuitori au izbucnit în urma unui conflict provocat de membrii clanului Murui, ce tocmai se întorseseră din Franţa.
În urmă cu doi ani, fiul lui Sandu a ajuns după gratii împreună cu un prieten pentru comiterea a șapte fapte penale. Cei doi au pus la punct o afacere cu acte false. Erau bănuiți că au achiziționat, astfel, zeci de telefoane de ultimă generație de la companiile de telefonie, dar și aparatură electronică de la alte firme.
AUR l-a invalidat pe Francisc Tobă
Simion a anunțat la Vaslui invalidarea ca parlamentar a lt. colonel în rezervă Francisc Tobă, al cărui nume apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în 1989, speță cu peste 700 de victime (morți, răniți și lipsiți de libertate), care a fost clasată în 2010.
Tobă a deschis listele Alianței pentru Unirea Românilor pentru Camera Deputaților în Brașov. Tobă a fost președintele FSN Sibiu și deputat FDSN în 1992. În perioada 1992-1996, Tobă a fost deputat în PDSR-ul condus de Ion Iliescu și a lucrat la înființarea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro