Ce este și mai îngrijorător este că aceste site-uri trimit datele respective către terțe părți. În final, nici nu ai idee pe unde ajung datele tale și cât de sigur sunt stocate. Ba mai mult, acestea pot fi ulterior accesate de către hackeri, acesta fiind marele pericol.

Ideea de bază este că societățile folosesc astfel de servicii pentru a analiza comportamentul consumatorului și a optimiza experiența utilizatorilor pe site-urile proprii.

Problema este că aceste scripturi ajung să înregistreze inclusiv date personale, precum parole sau datele conturilor bancare.

Big Brother online, varianta privată

Între site-urile care utilizează aceste tehnici se regăsesc cele ale Microsoft, Skype, WordPress, Adobe, Spotify, HP, Evernote, Samsung, Asus, IBM, Lenovo, T-Mobile, dar și companii media precum The Telegraph, BBC Good Food, Russia Today, Hurriyet, CBS News, Goal.com, The Mirror, Al Jazeera, MSNBC.

Lista completă poate fi consultată aici.

Cercetătorii de la Princeton au analizat șapte astfel de progrămele utilizate de site-urile din întreaga lume. Două dintre aceste companii, Yandex și Hotjar, oferă servicii care nu necesită neapărat înregistrarea sesiunilor utilizatorilor.

Yandex este cel mai mare motor de căutare din Rusia, iar compania este acuzată în Ucraina că spionează pentru Kremlin.

Problemele de securitate, la ordinea zilei

Problemele de securitate cibernetică sunt la ordinea zilei pe tot mapamondul.

Intel tocmai ce a recunoscut că hackerii pot prelua controlul calculatoarelor echipate cu procesoarele sale, iar o investigație a arătat că hackerii ruși au folosit Kaspersky pentru a fura programe secrete ale NSA.

De asemenea, ieri Uber a recunoscut că datele a 57 de milioane de utilizatori au fost accesate în octombrie 2016 de către hackeri, iar compania i-a plătit cu 100.000 de dolari ca să nu facă public incidentul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News