Marina Morozova, 22 de ani, a trimis jurnaliștilor o înregistrare audio de peste 10 minute a interogatoriului din secția de poliție moscovită.
„Cum vom comunica cu tine? Politicos, rapid, eficient? Sau vei lua în brațe articolul 51?” se aude pe înregistrare un anchetator. Articolul 51 din Constituția Federației Ruse spune că nimeni nu este obligat să ofere mărturii autoincriminatorii.
Tânăra studentă la Institutul de Știință și Tehnologie Skolkovo a povestit că a fost lovită cu un scaun în cap și cu piciorul în braț și obligată să vorbească sub fluturarea unui pistolul.
La un moment dat, Marina începe să plângă: „De ce mă loviți”. „Pentru că așa vreau eu”, i se răspunde.
Marina este acuzată de amenințare teroristă prin participarea la miting, dar răspunde că a fost luată din stradă, nevinovată, de persoane care nu s-au prezentat.
„Legea poliției federale a fost actualizată. Nu suntem obligați să ne prezentăm nimănui”, e reacția investigatorului rus, care își pierde răbdarea.
„Da, sunt o fiară! Eu sunt judecătorul aici. Și tu nu ești o femeie, ești târâtură, o mizerie”, e umilită și amenințată studenta în anul doi.
O să folosesc forța asupra ta, vrei asta? Nu există legi aici, este doar legea mea aici!
Anchetator rus:
Marina e „printre sutele” de persoane reținute după protestul de duminică. Novaia Gazeta a strâns și alte mărturii de la interogatorii.
Ksenia, 21 de ani: „Ofițerul a spus că oamenii ca noi ar trebui să fie bătuți, că nu suntem demni să trăim în această țară, că suntem nimeni, că suntem o rușine pentru țară. Că dacă ar putea, ar trage în noi, se tot plângea și spunea, păcat că nu poți trage”.
Cristina, 18 ani: „Când m-am referit la articolul 51 și am refuzat să-mi divulg datele personale, mi-au turnat imediat un litru de apă pe cap. M-au numit curvă, prostituată, m-au amenințat că mă bagă în arest alături de cei fără adăpost. Au fost amenințări că nu vom ieși din secție”.
Evghenia: „M-a insultat, a înjurat și a început să mă lovească în umăr, apoi m-a amenințat că îmi dă un genunchi în stomac dacă nu le dau telefonul”.
„Am fost amenințate cu violul”
Anna, 19 ani: „Mă așez pe un scaun. «Numărul tau de telefon?» Eu spun: „Articolul 51 din Constituție”. S-a ridicat, a venit și a început să-mi toarne apă pe cap. În acest moment, un alt bărbat din birou a spus că suntem târfe și că, dacă vrea, ne lipsește pe toate de virginitate. Au fost amenințări cu viol, ei nu erau timizi deloc”.
Ekaterina: „Poliția a încercat să-mi facă o poză, dar mi-am acoperit fața cu mâinile. Dar un civil m-a prins și m-a luat de păr. O altă persoană mi-a pulverizat antiseptic în față și a amenințat că îmi va sparge telefonul în cap dacă nu îl deblochez”.
Dmitri Muratov, membru al Consiliului Public al Ministerului Afacerilor Interne, redactor-șef al Novaia Gazeta și laureat al premiului Nobel pentru Pace, a anunțat că a cerut ministrului de interne să verifice imediat autenticitatea înregistrărilor (ieri, o altă tânără a prezentat o înregistrare șocantă din secția de poliție) și să facă o anchetă procedurală a acțiunilor subordonaților săi.
Duminică, 6 martie, au avut loc proteste în 65 de orașe din Rusia împotriva invaziei din Ucraina, legii conform cărora cei care pun în circulație informații considerate false de autorități pot fi urmăriți penal și a închiderii publicațiilor independente. Peste 4.600 de persoane au fost reținute, iar 30 au raportat că au fost bătute în secțiile de poliție.
Potrivit OVD Info, 13.599 de persoane au fost reținute după protestele antirăzboi din Rusia, începând cu 24 februarie.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Foto cu caracter ilustrativ: EPA