“Există elemente şi indicii doveditoare privitor la amploarea evenimentelor ce urmau să se desfăşoare sau să aibă loc. În opinia mea, sub nicio formă, acte de agresiune exacerbate nu se justificau, atâta vreme cât existau multiple modalităţi de estompare a unor demersuri care urmau să degenereze”, a declarat Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar.
Din documentele primite nu reiese că ministrul de Interne ar fi fost implicat în coordonarea intervenţiei şi că întreaga operaţiune ar fi fost girată de fostul şef al Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, după cum susțin procurorii militari.
Totodată, ordinul de eliberare a pieţei a fost aprobat de prefectul Capitalei, Speranța Cliseru. După cinci zile de la evenimentele teribile, prefectul încă nu a trimis ordinul prin care le-a cerut jandarmilor să intervină în forţă împotriva manifestanţilor. Anchetatorii vor să afle şi cine i-a cerut undă verde pentru această intervenţie neobişnuit de brutală.
Dosar penal deschis de Parchetul Militar după intervenția jandarmilor
Procurorii militari s-au sesizat din oficiu în urma incidentelor violente care au avut loc vineri seară, în Piața Victoriei, și au deschis dosar penal după intervenția jandarmilor.
Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a cerut Procurorului General al României să demareze cercetările în legătură cu incidentele din Piața Victoriei.
Procurorii militari au început, luni, audierile victimelor
Procurorii militari au început, luni, audierile victimelor intervenției jandarmilor la protestele de vineri seară. Peste 400 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma violențelor de vineri seară din Piața Victoriei.
Peste 30 de persoane au solicitat certificate medico-legale și au depus plângeri împotriva jandarmilor, în weekendul care a urmat violențelor din Piața Victoriei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro